Franklin Joseph

Franklin Joseph Zdroj: Reu

Muži, který postřelil Larryho Flynta, pozastavili popravu

Soud v americkém státě Missouri v úterý pozastavil popravu 63 letého Josepha Franklina jen pár hodin před jejím plánovaným vykonáním. Důvodem je spor o zákonnost použití smrtící látky pentobarbital.

Joseph Franklin byl odsouzen k smrti za rasově motivovanou vraždu. Muž stál také za útokem na Larryho Flynta v roce 1978, známého podnikatele v pornoprůmyslu, který pak ochrnul a je odkázaný na invalidní vozík.. Češi ho znají z filmu Miloše Formana Lid versus Larry Flynt. Pachatel byl odsouzen především za spáchání několika vražd. v roce 1977 zastřelil 42 letého Geralda Gordona na předměstí St. Louis. pak spáchal dalších davcet vražd a jako oběti si vybíral židy a černochy od roku 1977 až 1980. Odsouzen byl celkem za sedm vražd, k smrti byl odsouzen v Missouri.

„Z procedurální historie tohoto případu je jasné, že pan Fraklin se nemůže domoci svých nároků, aniž by nebylo datum popravy odloženo,“ rozhodla okresní soudkyně Nanette Laughreyová ve sporu o zákonnost použití pentobarbitalu sodného. Ten se dříve používal jako anestetikum a při léčbě epilepsie. V současnosti se používá ve veterinární medicíně a při zabíjení zvířat. Franklinova obhájkyně také poukazuje na jeho duševní nemoc.

Farmaceutické firmy, které do USA dodávaly smrtící séra, kontrakty v posledních dvou letech rušily. Státy USA musely tedy hledat jiný způsob poprav. Stát Missouri ohlásil, že bude používat pentobarbital, který ale vyrábí firma, která nepodléhá kontrole Úřadu pro dohled nad potravinami a léky, protože vyrábí materiál jen v malém množství na objednávku. Aktivisté upozorňují na to, že je to problém a v rozporu se zákonem.

Franklin a další odsouzenci na smrt proto podali stížnost. Soudkyně Laughreyová v úterý uznala, že protokol má trhliny. Podle ní je „přinejlepším iluzivní“. "Franklin nedostal žádný čas k prozkoumání rizika bolesti v souvislosti s novým postupem, k prozkoumání kvality dodaného pentobarbitalu i záznamu jeho původu,“ vysvětlila důvod odložení popravy. Pachatelova obhájkyně Jennifer Herndonová říká, že Franklin je schizofrenik a že lituje svých činů. Spolužití s černými vězni prý také změnilo jeho postoje.

Odsouzený Franklin zastával ideu nadřazenosti bílé rasy. Útočil na černochy a židy. Popraven má být za vraždu muže a zranění dvou dalších lidí před synagogou v Missouri v roce 1977. Larry Flynt se nedávno dal slyšet, že je obecně proti trestu smrti, a tedy také pro Franklina. Řekl ale, že by muže, který ho zranil, chtěl osobně mučit. „Rád bych na něj měl hodinu, nůžky na plech a kleště,“ prohlásil.

V každém případě je jisté, že Franklina nic příjemného tak jako tak nečeká.