SMS

SMS Zdroj: profimedia.cz

Máte rádi svůj chytrý mobil? Pozor, může ohrozit vaše zdraví!

Bolí vás krční páteř a jste majitelem mobilního telefonu? Možná trpíte syndromem nazývaným „Text neck“, česky snad „esemskový krk“. Trpí jím hlavně majitelé smartphonů.

Nově popsaná nemoc krční páteře vzniká při nepřirozeném sklonu hlavy. Například právě při práci s mobilem. Dnes už nejde jen o psaní esemesek, ale mnoho lidí svůj chytrý mobil téměř nepouští z ruky.

Málokdo si přitom uvědomí, jak nepřirozený sklon při práci s tímto „nepostradatelným“ přístrojkem jeho hlava má. Podle serveru eligiblemagazine.com studie prokázaly, že převážná většina lidí (více než 90 procent) má při psaní zpráv hlavu vychýlenou kupředu o 10 i více stupňů. Následky jsou přitom docela značné: bortí se krční páteř a dochází k blokování nervů. Tato choroba, tedy není vůbec tak legrační jako její příčiny

Ve správném postoji by hlava měla být ve vyvážené pozici přímo nad páteří tak, aby pomáhala udržovat těžiště. K této pozici se náš druh dopracoval dlouhým vývojem, když opustil pohyb po čtyřech. Na rozdíl od ostatních savců se pak u našich předků – už v dobách před australopitékem – připojení páteře „podsunulo“ pod lebku. To nám mimo jiné umožnilo sledovat dění před sebou. Nyní tedy, jako bychom chtěli v tomto vývoji pokračovat dále. To nese další problémy. U lidí totiž hlava nakloněná nepřirozeně dopředu o každého 2,5 centimetru zvyšuje váhovou zátěž krku o 4,5 kilogramu. Čím větší sklon hlavy, tím větší je pak napětí na krku, svaly v horní části zad se nepřirozeně napínají a dochází k horšímu prokrvení dané oblasti.

Evoluci se nám asi tak rychle zvládnout nepodaří, a tak nejlepší řešení, které pro vás odborníci mají (kromě toho zahodit svůj smartphone do koše) je, že pokud se vaše hlava ocitne v nepřirozeně skloněné pozici, narovnejte jí pomalu a bradu dejte jemně vzhůru. Pro relaxaci zad a krčních svalů eligiblemagazine.com doporučuje postavit se do vzpřímeného postoje s rameny podél těla, potom zkuste vytvořit jemný oblouk v dolní části zad. Dalším rehabilitačním cvikem jsou i tzv. kočičí hřbety.