Uganda

Uganda Zdroj: profimedia.cz

To je ale slib – brzy uvidíme svět bez krajní chudoby

Více než miliarda lidí na světě žije v současnosti ve stavu krajní chudoby. Podle mezinárodních parametrů nemají na den více než jeden a čtvrt amerického dolaru. Podle expertů se to ale může změnit.

Podle Brookingova institutu ve Washingtonu, což je jeden z nejvýznamnějších a nejstarších think tanků na světě, klesl počet těch nejchudších lidí mezi lety 1990 až 2010 o téměř polovinu. Jeho odborníci vypracovali novou studii a ta ukazuje, že dalších dvacet let by mohlo s extrémní chudobou zatočit zcela. Studie říká, že kombinací zvýšeného sdílení zdrojů a jejich zlepšenou globální distribucí, se tento problém bude dál rychle eliminovat. Odhad institutu hovoří dokonce o tom, že do roku 2030 klesne krajní chudoba u všech obyvatel planety pod 3 procenta.

Studie si získala velkou pozornost, když jí 18. října zmínil ve své zprávě nejbohatší muž světa, Bill Gates. A jeho twitterový účet sleduje až 13 milionu lidí. K podobnému zjištění jako Brookingův institut došla nedávno i Světová banka, která se dlouhodobě ve svých projektech potlačování chudoby věnuje.