Greenpeace

Greenpeace Zdroj: ČTK

Petrohradský soud prodlužuje vazbu aktivistům Greenpeace

Ruský soud v Petrohradu v pondělí prodloužil Australanu Colinu Russellovi jako prvému z 30 zadržovaných aktivistů mezinárodní ekologické organizace Greenpeace vyšetřovací vazbu o další tři měsíce, a to až do 24. února.

Celá posádka lodi Greenpeace Arctic Sunrise, kterou ruské úřady zadržely 19. září po protestu proti chystané těžbě ropy v Arktidě, má tento týden předstoupit před petrohradské soudy kvůli prodloužení vazby. Její původní termín by totiž vypršel 24. listopadu. Na dnešek je naplánováno ještě několik "případů".

V Russellově případu soudce odůvodnil prodloužení vazby "zvláštní složitostí" případu, danou množstvím obviněných i nutností prozkoumat spoustu důkazního materiálu. Sám obviněný trval na své nevině a stěžoval si na porušování svého práva na schůzky s obhájcem. Ruské úřady nejprve aktivisty Greenpeace obvinily z pirátství, nad čímž se pozastavil i prezident Vladimir Putin, později jim obvinění změnily na výtržnictví. Ale i za to jim hrozí roky v ruském vězení.

Greenpeace odmítá obvinění jako nepodložené i nezákonné, protože ruští pohraničníci prý zadrželi loď a posádku v mezinárodních vodách.