Xavier Bettel

Xavier Bettel Zdroj: profimedia.cz

Katolické Lucembursko povede poprvé premiér gay

O neobvykle vysoké míře společenské tolerance svědčí v Lucembursku poslední politický vývoj v této zemi. Velkovévodství, kde žije 85 procent obyvatel katolického vyznání, povede poprvé v historii premiér, který je gay. Je to Xavier Bettel (40).

Bettel by měl v příštích týdnech vytvořit koaliční kabinet a o své sexuální orientaci hovoří velmi otevřeně. Koneckonců počítá s tím, že s ním v premiérské rezidenci bude bydlet i jeho přítel Destenay Gauthier, se kterým již nějakou dobu chodí do společnosti. Otázkou je, jak se tento stav bude řešit, když pojede Bettel na oficiální návštěvu například do Ruska, které má zákon zakazující otevřenou podporu homosexuálů. Nebo do některých muslimských zemí, kde jsou gayové a lesby pořád pronásledováni. Také vicepremiérem bude v Lucembursku gay, tím je Etienne Schneider. Společně s předsedou vlády se chtějí zasadit o to, aby byl v zemi přijat zákon o homosexuálních manželstvích.

První premiérkou západního světa, která se otevřeně hlásila k lesbické orientaci, byla Jóhanna Sigurðardóttir na Islandu. Ve funkci skončila v květnu letošního roku. Ta žije již delší dobu se spisovatelkou a dramatičkou Jónínou Leósdóttir. Když na Islandu vešel 28. června 2010 v platnost zákon o homosexuálních sňatcích, uzavřela hned ten den jako premiérka se svojí partnerkou manželský svazek. Gayem je i belgický premiér Elio Di Rupo. Ten navíc prohlašuje, že je také svobodným zednářem.

Bylo by zajímavé sledovat, jak by na takové oznámení reagovala naše veřejnost, protože o sexuální orientaci českých politiků se v podstatě nehovoří. Na Západě je přitom už dávno obvyklé, že tamní politici se otevřeně k tomu hlásí. Viděli jsme to na mnoha případech v Německu, Francii či Velké Británii.