Papež František I.

Papež František I. Zdroj: Profimedia

Papež se může stát terčem mafie, obává se italský prokurátor

Vlivným mafiánským uskupením se nelíbí papežovo rozhodnutí zcela očistit katolickou církev od korupce. Kdyby to šlo, pokusí se papeže zastavit.

Podle slov prokurátora Nicoli Gratteriho, který se na italskou mafii specializuje, protikorupční kampaň papeže Františka narušuje plány kriminálních živlů, které si vybudovaly dobré vztahy s církví.

„Ti, kteří dříve těžili výhody z moci a bohatství církve, začali být nyní nervózní. Papež odstraňuje centra ekonomické moci ve Vatikánu“, vysvětlil Gratteri. Papežův slib vyčistit církevní finance a rozbít špinavé aliance mezi některými kněžími a kriminálníky na úrovni místních šéfů ohrožuje praní špinavých peněz a investiční strategie zločinecké rodiny Ndrangheta, která vládne v Kalábrii.

Mohlo by dojít na násilí? "Nemůžu říci, že by tato organizace byla schopna udělat něco takového, ale jsou nebezpeční a je třeba to brát v úvahu," řekl prokurátor. "Pokud kmotři budou schopni najít způsob, jak ho zastavit, budou o tom vážně uvažovat." Server Religion News Service ve své zprávě z Říma uvádí, že za nejnebezpečnější, nejjednotnější a nejvíce vzdorující vymáhání práva je považována právě skupina Ndrangheta.

Ve Vatikánu jsou v klidu

Varování prokurátora Gratteriho, jednoho z nejaktivnějších bojovníků proti italskému organizovanému zločinu, kterému také nepochybné hrozí smrt z rukou zločinců, zatím nemělo na papeže zjevný vliv. Papež má ve zvyku často vyrazit za ochranný kordon a bavit se spontánně přímo s lidmi. Papež se objevil ve čtvrtek v paláci Quirinale v Římě na setkání s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem ve svém modrém Fordu Focus a byl na asi šestikilometrové cestě doprovázen jen několik příslušníky ochranky na motorkách.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi nicméně varování poněkud bagatelizoval a prohlásil, že "není vhodné přiživovat paniku". Náladu papeže a lidí ve Vatikánu popsal jako velmi uvolněnou. Papež zvolený letos v březnu slíbil, že vyčistí Vatikánskou banku, která byla dlouho spojována s podezřením na praní špinavých peněz mafie. "Ti, kteří až dosud těžili z vlivu a bohatství plynoucí od církve, jsou velmi nervózní, '' řekl nicméně prokurátor Gratteri . "Mafie mnoho let prala peníze a investovala za spoluúčasti církve. Ale teď papež demontoval póly ekonomické moci ve Vatikánu a to je nebezpečné. " Je pravdou, že na tři ze čtyř posledních papežů, Pavla VI., Jana Pavla II. a Benedikta XVI. byly podniknuty pokusy o atentát nebo fyzické útoky. Jan Pavel I., který byl papežem pouhých 33 dní, zemřel za ne zcela jasných okolností ve Vatikánu v roce 1978.