Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ČTK

Třetina lidí se ve volbách rozhodovala na poslední chvíli

Veřejnost i komentátoři se často vysmívají agenturám, že nedokážou odhadnout výsledky voleb. Něco jde ale na vrub i lidí, kteří svá rozhodnutí na poslední chvíli mění.

Politici, jejichž strany mají málo preferenčních hlasů, se rádi odvolávají na to, že jsou tu ještě nerozhodnutí voliči. Tentokrát to při volbách do Poslanecké sněmovny byla pravda. Podle agentury STEM se třetina voličů rozhodla, komu dá hlas, až na poslední chvíli – týden před volbami. Někteří přímo v den voleb. Ostatní se rozhodli už měsíc před volbami nebo i dříve.

K tomuto výsledku došel listopadový průzkum agentury STEM. Čtvrtina voličů se pak definitivně rozhodla, zda vůbec k volbám půjde, až poslední týden (17 procent v posledním týdnu, šest procent až v den voleb). Jak bylo nakonec patrné, největším magnetem byly nové strany, tedy ANO Andreje Babiše a Úsvit Tomia Okamury.

Velké a staré strany, jako ČSSD a ODS, boj o nerozhodnuté voliče prohrály. Stabilní zástupy voličů mají lidovci a komunisté.

Čtvrtina dotázaných říká, že pokaždé hlasuje pro stejnou stranu, další čtvrtina se rozhodla měsíc před volbami a 16 procent lidí mělo jasno už několik měsíců. Deset procent účastníků bylo možné ještě „ulovit“ přímo nad volební urnou. Člověk tedy nemusí být génius lidstva, aby pochopil, co zafungovalo. Přitahovalo to, co je nové a co lidé z médií znají. Andrej Babiš mohl nasadit peníze. U Tomia Okamury už je jasné — ono to tedy bylo jasné dávno —, proč leze do každé televizní show a vyslovuje se ke všemu od stavu světa po psychologii chrobáků. Zúročila se mu jistě i prezidentská kampaň, jež sice nebyla nakonec cestou na Hrad, ale do Sněmovní to zatím stačilo.

Takže propříště platí starý dobrý recept: chce to hodně peněz, nové tváře známé veřejnosti (ale pozor na sportovce, ti nějak nefungují) a pořádně finišovat poslední týden.

A pak samozřejmě udržet ten slepenec, který jste dostali do sněmovny, pohromadě.