Kanada

Kanada Zdroj: profimedia.cz

Kanada dnes opět zruší víza pro občany České republiky

Kanada dnes oznámí zrušení víz pro občany České republiky. Víza obnovila v červenci 2009 kvůli vysokému počtu českých občanů, kteří tam hledali azyl. Objevily se informace, že žadatelé zneužívají tamní azylový systém.

To, že by v brzké době měla skončit vízová povinnost pro české občany, potvrdil před měsícem v Bruselu sám kanadský premiér Stephen Harper. Podle něj zájmem Ottawy je volný pohyb osob mezi Kanadou a Evropskou unií.

Kanadské velvyslanectví v Praze krátce předtím informovalo, že vláda v Ottawě už nějakou dobu pracuje na tom, aby dosáhla zrušení víz. Umožní to rozsáhlé změny v kanadském azylovém systému. Byly zavedeny k loňskému 15. prosinci a jejich cílem je poskytnout rychlejší ochranu těm, kteří ji potřebují, zajistit rychlejší odjezd těch, u kterých bylo zjištěno, že ochranu nepotřebují, a odradit od zneužívání kanadského azylového systému, uvedla v říjnu ambasáda.

Od obnovení víz Kanada vydala českým občanům přes 30.000 víz a na 500 jich odmítla vydat. Česká diplomacie proti vízům opakovaně protestovala. Praha dlouhodobě spojovala vízovou povinnost se svým souhlasem se schvalováním obchodních a ekonomických dohod mezi EU a Kanadou.

Kanada víza obnovila v červenci 2009 kvůli přílivu Čechů, kteří za oceánem hledali azyl. Šlo hlavně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Podle některých zdrojů čeští žadatelé ale zneužívali tamní azylový systém a odchody měly ekonomický podtext. Kanada uváděla, že vízy se hromadným příchodům brání.