Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ČTK

Nečas odmítl vypovídat v kauze své manželky. Podle něj je to politický proces

Expremiér Petr Nečas odmítl na policii vypovídat v kauze Jany Nagyové, nyní Nečasové, své nynější manželky. Výslech se měl týkat údajného zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky, které údajně nařídila Nagyová.

Nečasovo svědectví mohlo přispět k objasnění, kdo sledování zadal. Bývalý předseda vlády však odmítl spolupracovat, protože podle něj je celá kauza vykonstruovaná. "Postup státního zastupitelství a vyšetřujících policistů od počátku považuji za politicky podjatý. Toto je politický proces," řekl novinářům při odchodu. Je připraven spolupracovat s nezávislým soudem.

Vojenské zpravodajství se podle něj ničeho nezákonného nedopustilo. "Chtěl bych zdůraznit, že podle informací, které mám k dispozici, vojenské zpravodajství nepřekročilo svou zákonnou působnost," prohlásil Nečas.

Spekulovalo se, že by dnes mohla policie Nečase obvinit v souvislosti s druhou větví případu Nagyová, kterou je údajné uplacení tří někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, ale k tomu zatím nedošlo. Nejvyšší soud nedávno rozhodl, že Nečase na rozdíl od trojice exposlanců je možné stíhat. Chránila ho totiž pouze procesní imunita vztahující se na projevy se Sněmovně.