Od září se mnoha Pražanům změní jejich obvyklé trasy, při nichž využívají veřejnou dopravu.

Od září se mnoha Pražanům změní jejich obvyklé trasy, při nichž využívají veřejnou dopravu. Zdroj: Profimedia.cz

Jezdíte na černo? Pokuta v Praze se zvýší na 1 500 korun

Pokuta za jízdu na černo v pražské MHD vzroste z 1000 na 1500 korun. Rozhodli o tom v úterý pražští radní s tím, že nová sazba začne platit od 1. ledna 2014. Pokud však zaplatíte na místě, pokuta se nezmění a zůstane na současných 800 korunách.

„Chceme zvýšenou přirážkou zabránit růstu černých pasažérů. Datum účinnosti jsme určili vzhledem k tomu, že je to vzhledem k rozsahu dopravy administrativně náročné,“ řekl radní Jiří Pařízek (TOP 09) s tím, že při placení pokuty na místě získá dopravní podnik víc peněz.

Pokud je pasažér přistižen při jízdě načerno, zaplatí nyní na místě nebo mezi 5. a 15. dnem v pokladně dopravního podniku 800 korun. Nižší uložená částka při zaplacení na místě nebo v doplatkové pokladně má podle radních svůj význam, neboť je celá příjmem dopravce. Dojde-li k vymáhání přirážky soudní cestou, která se děje prostřednictvím prodeje pohledávek, získává dopravce pouze 25 procent uložené přirážky.

Pro dopravní podnik by zvýšení pokuty mělo znamenat zvýšení příjmů. Jen za 1. pololetí letošního roku přistihli revizoři 127 871 černých pasažérů a rozdali pokuty za zhruba 52 milionů. Dopravní podnik Praha ročně přepraví více než miliardu cestujících. V roce 2012 to bylo 1,22 miliardy lidí, z toho metrem jelo zhruba 589 milionů lidí, tramvajemi 324 milionů a autobusy asi 316 milionů cestujících. Revizoři loni rozdali 280 139 pokut, na nichž DPP vybral 132,6 milionu korun.