Kim Čong Un

Kim Čong Un Zdroj: profimedia.cz

Komunistická Korea popravila desítky lidí za sledování zahraniční televize. Vůdci se dívat mohou

Komunistická Severní Korea údajně nechala v jediný den počátkem tohoto měsíce veřejně popravit 80 lidí. Většina z nich byla prý odsouzena za sledování zahraniční televize.

List The Independent s odvoláním na jihokorejský tisk uvedl, že veřejné popravy za sledování cizí televize se uskutečnily v sedmi různých městech 3. listopadu. Jedné z poprav, která se konala na sportovním stadionu v přístavním městě Wonsan na východě země, prý muselo povinně přihlížet 10 000 diváků.

Deník Čungang ilbo označil za zdroj zprávy "jednu neidentifikovanou" osobu. Ta sdělila, že většina popravených byla shledána vinnými z "nezákonného sledování jihokorejských televizních filmů a někteří také z prostituce".

Zmíněný zdroj je údajně obeznámen s děním v KLDR a nedávno tuto zemi navštívil. Důvěryhodnost zprávy podpořila internetová mediální agentura severokorejských uprchlíků Daily NK, která sdělila, že se rovněž doslechla o konání masových poprav.

Sledování filmů a televizních pořadů z kapitalistických zemí, zvlášť pak z nepřátelské Jižní Koreje, je v KLDR považováno za vážný zločin. Většina filmů je prý do země pašována na DVD či na paměťových kartách.

Na vůdce země se ale podobné sankce nevztahují. Někdejší severokorejský vůdce Kim Čong-il dostal od jihokorejského prezidenta Ro Mu-hjona v roce 2007 na 150 DVD s jihokorejskými filmy. Ve své soukromé knihovně měl rý asi 20 tisíc zahraničních filmů včetně celé kolekce Jamese Bonda. Aby povzbudil poněkud mdlou severokorejskou kinematografii, nechal dokonce unést jednu jihokorejskou herečku.