Gerald Ford

Gerald Ford Zdroj: profimedia.cz

Největší, nejmodernější, nejlepší = nová americká letadlová loď Gerald Ford

Televize CNN v sobotu odvysílala příspěvek, který byl neobyčejně euforický. Reportér sdělil, že americké námořnictvo vstoupilo do 22. století. Až taková očekávání má splňovat největší letadlová loď na světě, pojmenovaná Gerald Ford, kterou pokřtili Američané právě v sobotu.

Supermoderně vybavené plavidlo váží 100 000 tun, což je ekvivalent 400 Soch svobody, je dlouhé 335 metrů, široké 40 metrů, bude na něm sloužit 4600 členů posádky a pojme až 75 letadel (počítá se i s tím, že bude domovem bezpilotních letadel, které likvidují v mnoha zemích světa základny teroristů). Loď se teď bude vybavovat zbraňovými systémy a zcela připravena k nasazení bude asi za dva roky. Podle některých vojenských expertů je USS Gerald Ford tak dokonalé plavidlo (podobný kolos vždy doprovázejí ale ještě další válečné lodě), že by samo dokázalo ve válce „porazit“ celé státy. Za den může zprostředkovat 160 bojových misí. Ostatně cena tomu odpovídá, je to až 13,5 miliardy dolarů. Tu navýšily nejenom modernější zbraně, ale i nejlepší technologické vybavení.

Gerald Ford má sloužit 50 let a je první z generace nové třídy amerických letadlových lodí, které budou Spojené státy vyrábět. Letadlové lodě přitom představují základ námořní síly každé mocnosti a USA mají v tomto ohledu jasně navrch například nad Ruskem či Čínou.

Loď byla pojmenována podle bývalého amerického prezidenta Geralda Forda, který sám sloužil za druhé světové války v námořnictvu. Další gigant v této třídě plavidel bude pojmenován po prezidentovi Johnu F. Kennedym.