Hayien

Hayien Zdroj: profimedia.cz

Tragédie v Asii: Supertajfun na Filipínách zabil už 10 tisíc lidí

Nejméně 10.000 lidí zahynulo podle odhadů místních úřadů v provincii Leyte v centrální části Filipín při řádění tajfunu Haiyan.

Podle policisty Elmera Soriy zhruba 70 až 80 procent území, přes které se tajfun v provincii Leyte přehnal, bylo zničeno. Řadu pobřežních měst a vesnic srovnaly se zemí obří vlny, v nichž se údajně utopily stovky lidí. Místní obyvatelé přirovnávají živel k cunami.

"V sobotu večer jsme se sešli s guvernérem a dalšími činiteli. Guvernér řekl, že podle jejich odhadů přišlo o život 10.000 lidí," sdělil Soria agentuře Reuters. Jedná se o prudké zvýšení bilance vzhledem k tomu, že v sobotu prvotní odhady hovořily o zhruba tisícovce mrtvých.

Haiyan, jenž by podle některých expertů mohl být nejsilnějším světovým tajfunem, jaký kdy zasáhl pevninu, přešel v pátek od východu k západu přes pět centrálních filipínských ostrovů.

K nejhůře poznamenaným patří město Tacloban, kde žije asi 220.000 lidí. Město zaplavily mořské vlny prý až do čtyřmetrové výšky. Na televizních záběrech bylo vidět bezvládná těla plující ve vodě, popadané stromy a sloupy elektrického vedení, zřícené domy a uplakané děti čekající na střechách ještě stojících obydlí na pomoc.

"Z vrtulníku je patrný rozsah zkázy. V kilometrovém pásu směrem od pobřeží do vnitrozemí nezůstala stát jediná stavba. Bylo to jako cunami," popsal scénu ministr vnitra Manuel Roxas z Taclobanu. "Žádné moderní vymoženosti nefungují - telefony, elektřina, voda. Nefungují ani média, takže není způsob, jak s obyvateli komunikovat," dodal.

Úřady hlásí z Taclobanu rozsáhlé drancování obchodů. "Lidé plení nákupní střediska a supermarkety. Berou všechno, dokonce i televize a jiné spotřebiče, které později vymění za jídlo," vylíčil místní představitel Tecson John Lim.
    Podle Lima úřady doposud napočítaly 300 až 400 mrtvých těl, ale jen ve městě prý může být až 10.000 obětí. "Mrtví jsou na ulicích, v domech, pod troskami, prostě všude," řekl.

Prezident Benigno Aquino uvedl, že prioritou je nyní obnovit dodávky elektřiny a telekomunikační spojení a zajistit dodávky potravinové a lékařské pomoci. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že na žádost Manily poskytlo Filipínám své vojenské lodě, vrtulníky a letadla k pátracím a záchranným akcím a k přepravě humanitární podpory.