Merkur

Merkur Zdroj: archiv

Merkur
Merkur
2
Fotogalerie

Výstavu o legendární stavebnici Merkur uvidíte v Brně

Po mnoho let byla stavebnice Merkur snem mnoha generací kluků i jejich otců. Přestože na trhu samozřejmě dnes dominují některé jiné stavebnice, třeba Lego, Merkur se pořád vyrábí a ojedinělou výstavu o něm připravili v Technickém muzeu v Brně.

Na výstavě, která potrvá od 12. listopadu do 9. února příštího roku, můžete vidět historii a vývoj této stavebnice i mnoho zajímavých modelů. Návštěvníci se například seznámí s prototypem takzvaného čočkostroje slavného Otty Wichterleho nebo si sami mohou postavit něco z této skládačky. U příležitosti výstavy se muzeu uskuteční také pokus o zapsání do České knihy rekordů nejvyšší stavbou ze stavebnice Merkur. Jako předloha byla zvolena nejvyšší stavba v brněnském regionu – televizní vysílač Kojál. Ten by měl v „merkurovské“ podobě vyrůst do výšky pěti metrů.

Výrobu stavebnice Merkur zahájila v Polici nad Metují (tam se vyrábí dodnes) roce 1925 firma Inventor. Společnost byla po roce 1989 privatizována, ale o čtyři roky později zbankrotovala. Pak ji odkoupil Jaromír Kříž, obnovil výrobu a tuto legendární českou hračku zachránil.