Zoo

Zoo Zdroj: profimedia.cz

Pražská gorilí reality show končí, někteří lidé se s ní moc identifikovali

Pražská zoologická zahrada končí s živými videopřenosy z pavilonu goril. Důvody, které k tomu zoo vedly, jsou až neuvěřitelné: někteří lidí, kteří život lidoopů pomocí internetu sledovali, začali tak intenzivně kritizovat práci chovatelů, až to poškozovalo dobré jméno zahrady.

Místo gorilí reality show, kterou sledovaly tisíce lidí, zahrada nabídne výběr zajímavostí ze života goril z videozáznamu. Zoo to uvedla na svém webu. Gorily patří k maskotům pražské zoo, když byl před pěti lety přenos na čas ukončen, zvedla se kvůli tomu vlna kritiky.

Důvody, pro které vysílání – tentokrát zřejmě definitivně – končí, najdete na internetových stránkách zoo. „Někteří fanoušci, jakkoli je jich menšina, nabyli dojmu, že díky každodennímu virtuálnímu styku s gorilami jsou odborníky na jejich chov a mohou ovlivňovat chování a přístup příslušných pracovníků Zoo Praha. Bez jakékoli odborné znalosti a vhledu kritizují práci chovatelů, obtěžují je a v některých případech se uchylují i k výhrůžkám,“ například píše oficiální web zoo.

Podle ČTK si pracovníci zahrady stěžovali, že někteří diváci vzrušeně telefonovali a velmi emotivně reagovali, pokaždé když se gorily popraly. Přitom rvačky a spory mezi členy tlupy, patří k přirozeným projevům života těchto zvířat. „Gorily jsou v mnoha ohledech nesmírně blízké lidem, ale neměřte jejich chování lidskými měřítky. A už vůbec je nepokládejte za jakési hračky,“ apeloval už v srpnu ředitel zahrady Bobek. Někteří „fanoušci pražských goril“ se prý snažili vzbuzovat nepřátelské nálady vůči Zoo Praha a poškodit ji i ve vztahu k mezinárodním organizacím.

„Přímý přenos byl nadstandardní službou Zoo Praha, která měla umožnit divákům každodenní pohled do pavilonu goril, nikoli samozřejmostí“, píše se nyní na stránkách zoo s tím, že „zahrada bude nově nabízet výběr nejzajímavějších situací z každodenního života pražských goril, zajímavé informace o situaci goril v přírodě a jejich ochraně i pozoruhodné události ze světových zoo“. Zoo Praha také hodlá pokračovat v projektu „Pomáháme gorilám“. Ten má za cíl popularizovat záchranu goril a získávat peníze na jejich ochranu ve střední Africe.

Přímý přenos z pražského pavilonu goril začal v roce 2005 jako reality show Odhalení, jejímž autorem byl tehdejší zaměstnanec Českého rozhlasu a nynější ředitel zoo Miroslav Bobek. Záběry z gorilího pavilonu si okamžitě získaly řadu příznivců. Lidé v přímém přenosu sledovali běžný život goril, jejich krmení, hry, páření i porod mláďat.