Polsko

Polsko Zdroj: profimedia.cz

Poláci na několik dní zruší Shengen. Kvůli OSN

Jestli vyrážíte na víkend do Krkonoš a chcete se projít třeba z Harrachova na Luční boudu, počítejte s tím, že můžete narazit na uzavřené stezky, které vám zabrání v přechodu na polskou stranu. Ochranná opatření zavádí polská strana dočasně kvůli konferenci OSN.

Problém však nevzniká na státních hranicích, kde před vstupem do Schengenu kontrolovali policisté autem přejíždějící cestovatele, ale na tzv. zelených hranicích, které vedou například přes Krkonošský národní park. Tam je povinnost pohybovat se po turistických stezkách – některé z nich však budou v době konání konference OSN uzavřené. „Tzv. zelená hranice (tj. hranice mimo hraniční přechody například v lese či na poli) bude po celou dobu trvání opatření uzavřená. Občané, kteří budou chtít přejít na polskou stranu hranice, budou muset mezi 8. a 23. listopadem využít předem určená místa. Jejich seznam však kromě většiny bývalých hraničních přechodů zahrnuje i celou řadu turistických stezek,“ píše se na webu Ministerstva zahraničních věcí. Týká se to například i turisticky nejnavštěvovanějšího Krkonošského národního parku, kde tyto zelené hranice jsou.

Přestože polská strana tvrdí, že nebude kontrolovat každého turistu a cestovatele, nelze na toto spoléhat. Zbraně tedy nechte doma, a pasy a občanky s sebou!