Gayové v Rusku

Gayové v Rusku Zdroj: Profimedia.cz

Nizozemsko nabízí azyl ruským homosexuálům

Spory mezi Ruskem a Nizozemskem pomalu přerůstají ve studenou diplomatickou válku. Nyní se nizozemský ministr zahraničí Frans Timmermans zastal ruských homosexuálů s tím, že porušování jejich práv, může být důvodem pro udělení azylu v Nizozemsku.

Timmermans zvlášť odsoudil kontroverzní ruský zákon zakazující propagaci homosexuality. „Zákon proti homosexuální propagandě má stigmatizující a diskriminační dopad a přispívá k homofobním náladám,“ napsal ministr v dopise poslancům. Zdůraznil, že nelidské zacházení či porušování základních práv ruských lesb, gayů, bisexuálů či transsexuálů bude „samozřejmě“ mít váhu při vyřizování žádostí těchto lidí o azyl.

K napětí mezi oběma státy přispěly nedávné incidenty s diplomaty. Nejprve nizozemská policie zadržela „dvojku“ ruského velvyslanectví v Haagu Dmitrije Borodina, a to kvůli podezření z týrání dětí. Za porušení diplomatické imunity se později Nizozemsko omluvilo.

Naopak ruskou omluvu si krátce nato vyžádal útok neznámých pachatelů na nizozemského diplomata v Moskvě. Rada nizozemského velvyslanectví Onno Elderenbosch se stal obětí dvou násilníků, kteří ho povalili na zem, spoutali a pak mu zdemolovali byt.

Vztahům obou zemí také neprospělo, že Rusko v polovině září zatklo u ropné plošiny společnosti Gazprom desítky aktivistů Greenpeace včetně několika Nizozemců, kteří protestovali proti chystané těžbě ropy v Arktidě. Nizozemská vláda se obrátila na mezinárodní soud, aby Rusku nařídil propustit účastníky protestu. Spor ještě není vyřešený.

Série incidentů a výměna omluv zatížila rusko-nizozemské diplomatické vztahy zrovna v roce 400. výročí jejich navázání. Nicméně nadcházející králova návštěva v Moskvě, kterou mají oslavy výročí vyvrcholit zrušena nebyla.