Merkelová

Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Britové také odposlouchávali Merkelovou, Rusové sledují Skype, Izraelci syrský režim

Do údajné odposlouchávací aféry v Německu je zřejmě vedle americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) zapojena i její britská sesterská organizace. Odposlouchávají ale všichni

Britský list The Independent s odkazem na informace vynesené bývalým americkým zaměstnancem NSA Edwardem Snowdenem napsal, že na britské ambasádě jen na dohled od sídla německé kancléřky Angely Merkelové a parlamentu má britská tajná služba GCHQ zřízeno sledovací středisko.

Dokumenty, za jejichž únikem stojí Snowden, podle The Independent dokazují, že GCHQ spolu s americkou rozvědkou a dalšími klíčovými partnery v diplomatických budovách po celém světě provozují elektronická špionážní centra. Jejich úkolem je sbírat data o hostitelských zemích.

Americké středisko na ambasádě v Berlíně, která je asi 150 metrů od britského velvyslanectví, údajně v rámci narovnání vztahů mezi Washingtonem a Berlínem ukončilo činnost v uplynulém týdnu. Zveřejněné listiny NSA spolu s leteckými snímky a staršími údaji o špionážních aktivitách v Německu ale ukazují, že Británie na střeše ambasády provozuje vlastní odposlechové centrum.

I Medveděva sledovali

Jak se zdá, Američanům neunikl ani bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. Americké a britské tajné služby špehovaly Dmitrije Medveděva během summitu G20 v Londýně v roce 2009.

Tuto informaci vynesl také pověstný bývalý příslušník CIA a NSA Edward Snowden. Uvedl to už v létě server Hlas Ruska. Tajné služby se zejména snažily zachytit signál satelitního telefonu, který používal tehdejší prezident Medveděv. Sledovaly také jiné hosty fóra, byly zřízeny speciální internetové kavárny, jejichž počítače byly plné špiónských programů. S jejich pomocí získali agenti americké a britské rozvědky přístup ke korespondenci a heslům účastníků summitu.

Není na tom ale nic nečekaného. Situaci komentoval veterán Služby zahraniční rozvědky Lev Korolkov: „Je to normální činnost všech světových tajných služeb, které prostě nutně potřebují vědět tajemství těch, které označují za partnery, nepřátele nebo jinak, není v tom žádný rozdíl. Každý stát, který má dobré tajné služby, usiluje o získání podobných tajemství, což umožňuje vypracovat vlastní zahraničněpolitický postoj, vlastní zahraničněpolitický kurs.“

Čínu a Rusy zajímá Skype

Jistě ví, co říká. Odposlouchávají skutečně všichni. Izraelská tajná služba Mossad prý zjistila z odposlechů šéfů syrského vojenského velení letos v létě, že to byli Assadovi muži, kdo použil chemické zbraně.

Ruský deník Vedomosti zase na jaře uvedl, že ruské tajné služby jsou schopné odposlouchávat konverzace přenášené programem Skype. Ruské tajné služby prý mají „na vyžádání“ k těmto možnostem odposlouchávání přístup. Vědci na University of New Mexico zase odhalili zašifrovaný seznam tisícovky klíčových slov v čínské verzi Skypu s názvem TOM-Skype, který umožňuje monitorovat jeho uživatele. Když uživatel TOM-Skype napíše zprávu , kde bude nějaké podezřelé klíčové slovo, třeba BBC nebo demokracie, je odesláno upozornění na server, kde bude jméno účtu uživatele, čas a zaznamenaná slova.