Indická sonda

Indická sonda Zdroj: ČTK

Indie vyslala nepilotovanou sondu k Marsu

Z východního pobřeží Indie dnes odstartovala indická raketa s robotickou sondou mířící k Marsu. Jde o první meziplanetární misi, kterou tato země uspořádala. Pokud bude mise úspěšná, stane se Indie po Rusku, Spojených státech a Evropské vesmírné agentuře (ESA) teprve čtvrtou kosmickou mocností světa, jíž se podaří rudé planety dosáhnout.

Družice Mangalján by měla k Marsu dorazit v září příštího roku. Dalších nejméně šest měsíců bude zkoumat povrch a složení atmosféry Marsu s cílem zjistit, zda jsou tam vhodné podmínky pro život.

Cílem indické mise k Marsu je především ukázat technologické schopnosti Indie, která by se mohla stát první asijskou zemí, jež úspěšně uskutečnila meziplanetární misi. Vyslání sond Japonska v roce 1998 a Číny v roce 2011 k Marsu totiž selhalo.

Příprava cesty vlastní kosmické lodi k Marsu přišla v přepočtu na 1,38 miliardy korun. To v Indii vyvolalo četné kritiky, podle kterých je taková snaha přílišným luxusem v zemi, kde miliony lidí stále ještě žijí v hluboké chudobě.