Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: Profimedia.cz

Poslancům ANO hrozí pokuta: Kdo přeběhne, přijde o měsíční plat

Hnutí ANO chce předejít přeběhlictví. Pokud by poslanci zvolení za tohoto sněmovního nováčka přešli k jinému klubu, hrozí jim pokuta ve výši měsíčního platu. Podle serveru Aktuálně.cz to vyplývá z etického kodexu, který podepsali všichni poslanci zvolení za ANO. Pokutu by hnutí věnovalo na dobročinné účely. Podle kodexu musí poslanci také část náhrad posílat na činnost klubu.

Poslanci kodex podepsali minulý týden na prvním jednání klubu. Zástupci ANO pak novinářům řekli, že podle kodexu se poslanci musí chovat morálně a nesmějí zaměstnávat své příbuzné. Podle serveru navíc nesmějí uzavírat smlouvy s firmami, v kterých mají poslanci podíl či zasedají v jejich orgánech.

Poslanci podle serveru také budou muset posílat 7000 korun měsíčně na činnost poslaneckého klubu z náhrad na odborné a administrativní práce. Poslanec na ně může čerpat maximálně téměř 13.000 korun měsíčně, a to na základě faktury nebo dokladu o provedení práce. Podle informací ze Sněmovny je ale postup předepsaný kodexem možný. Klub na svůj provoz dostává podle nynějších pravidel 3550 korun měsíčně za každého poslance a fixní sumu 24.500 korun.

Poslanci by podle kodexu měli spolupracovat pouze s osobami, "které splňují odborné i morální předpoklady pro takovou činnost," píše server. Musí dodržovat i další zásady - vykonávat svou funkci v souladu s veřejným zájmem, být otevřený vůči veřejnosti a přispívat k dobrému jménu Sněmovny. Při hlasování by se měli řídit názorem klubu. Pokud závazné hlasování nechtějí respektovat, měli by se svým postojem seznámit předsedu klubu.

Zástupci ANO už před volbami připravili pro své kandidáty morální desatero. Slíbili v něm například, že politici ANO se vzdají imunity a do týdne od svého zvolení zveřejní soupis svého majetku. Desatero ale nepodepisovali, chtěli se tak odlišit od Věcí veřejných (VV).

VV pro své poslance v minulém volebním období připravila etický kodex. Kromě etického kodexu podepisovali poslanci VV i jakousi smlouvu o stranické poslušnosti, která je měla vázat až sedmimilionovou pokutou. Za porušování pak strana některé lidi vyloučila.

Etický kodex podobný ujednání hnutí ANO přijal po předminulých volbách poslanecký klub ČSSD. Kodex například uváděl, že sociálnědemokratičtí poslanci se budou při výkonu mandátu držet zásad veřejného zájmu, otevřenosti a svědomitosti. Kodex zakazoval poslancům zaměstnávat jako asistenty osoby blízké nebo si u nich pronajímat kancelář a obsahoval závazek proti přeběhlictví. Za přestoupení pravidel mohla sociálnědemokratickým poslanců hrozit pokuta do výše jednoho platu, šla by jako u hnutí ANO na dobročinné účely.