Pěstírna

Pěstírna Zdroj: Profimedia.cz

V Norsku odsoudili šest lidí vietnamského původu za obchodování s marihuanou z Česka

Šest lidí bylo v Norsku odsouzeno za drogové zločiny v souvislosti s dovozem marihuany z Česka. Informoval o tom dnes norský deník Aftenposten, podle nějž jsou všichni odsouzení vietnamského původu. Většina z nich si ve vězení odpyká několikaměsíční trest.

Norští policisté zakročili proti šestici po ročním tajném vyšetřování. Zahájili ho loni v březnu podle listu Aftenposten poté, co je kvůli pašování narkotik kontaktovala česká policie.

Odsouzení byli shledáni vinnými, že loni v norské metropoli Oslu přechovávali a prodali velké množství drog dopravených ze zahraničí. Někteří z nich narkotika také pašovali.

Hlavní obžalovanou byla podle Aftenposten 42letá žena, která zorganizovala dovoz pěti kilogramů marihuany z ČR do Norska a dále s drogou obchodovala. Jedná se o svobodnou matku, která má v péči děti ve věku sedm a 11 let, proto jí soud místo vězení nařídil 400 hodin veřejně prospěšných prací.

Další odsouzenou je 47letá majitelka osloské restaurace, která se společně se svou 42letou kolegyní pokusila poslat peníze za prodej narkotik dodavatelům do zahraničí. Odsouzena byla k 90 dnům odnětí svobody.

Odsouzeny byly i další dvě osoby pracující v rodinné restauraci 47leté ženy, včetně jejího exmanžela, který přechovával a dále prodával část dovezených narkotik z ČR. Ve vězení stráví rok a čtyři měsíce.

Posledními dvěma odsouzenými jsou dva 27letí muži, kteří se kromě podílu na dovozu drog z Česka pokusili propašovat z ciziny dalších 4,7 kilogramu marihuany. Při této snaze je ale zadržela německá policie. Jeden z mužů dostal trest dva roky a tři měsíce vězení, druhý rok a pět měsíců.