Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: Profimedia.cz

Krejčíř mě chce zabít, tvrdí soukromý detektiv z Jižní Afriky

Paul O’Sullivan se dlouhodobě věnuje případu Radovana Krejčíře, který uprchl do Jihoafrické republiky. Nyní tvrdí, že jej český podnikatel chce nechat zavraždit. Údajně mu to prozradil sám nájemný vrah. Dnes o tom informoval jihoafrický deník New Age. Krejčíř obvinění popřel.

Vyšetřovatel tvrdí, že se o plánu na svou likvidaci dozvěděl od najatého zabijáka, který mu ho prozradil. "Řekl mi, že se mě chystá zabít a že jsem prakticky mrtvý muž. Krejčíře následně policie varovala, že pokud se mi něco stane, bude považován za hlavního podezřelého," citoval O’Sullivana jihoafrický deník. 

O’Sullivan už kvůli tomu podal na johannesburské policii na Krejčíře trestní oznámení. Od chvíle, kdy se o připravované nájemné vraždě dozvěděl, se prý soukromý detektiv skrývá; výhrůžky smrtí údajně telefonicky dostal i od samotného Krejčíře. 

Český podnikatel nová obvinění vehementně popírá. "To je blbost, teď vám bude volat můj právník," řekl Krejčíř novinářům. Jeho advokát pak reportérům sdělil, že Čech se nebude k žádným podezřením vyjadřovat. 

Kolem Krejčíře je v posledních týdnech v JAR živo: v sobotu byl například ve svém bytě zavražděn Srb Veselin Langanin, který byl údajně jeho spolupracovníkem. Spolu s Krejčířem a dalšími obžalovanými stanul před soudem kvůli podezření z účasti na ozbrojené loupeži v jihoafrickém hlavním městě Pretorii v říjnu 2011. V říjnu byl zabit další z Krejčířových údajných známých - Bassam Issa.

Média českého podnikatele ale spojují i s dalšími vraždami obchodníků a lidí z podsvětí jako Němce Uweho Gembally či majitele sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Krejčíř v těchto souvislostech ale nikdy nebyl souzen a jakékoli souvislosti odmítá. 

Sám O’Sullivan není jednoznačnou postavou: podle jihoafrických médií dříve šéfoval národnímu úřadu letecké bezpečnosti a pracoval také pro britskou kontrarozvědku. V posledních letech si vydělává jako konzultant a soukromý vyšetřovatel a sám byl obviněn například z vydírání. V roce 2011 se musel omlouvat Krejčířovu právníkovi za vyhrožování a slovní útoky.