Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Nguyen Phuong Thao / MF Dnes / Profimedia.cz

Okamura založí chov pro nové politiky. Bude mít akademii

Ambiciózní plány Tomia Okamury si vyžádají nové kádry. Teď hnutí Úsvit shání kandidáty pro komunální volby. Zkusí tedy z tisíců příznivců vychovat politiky.

V následujících týdnech předseda Úsvitu Tomio Okamura hodlá založit akademii, kde s odborníky své stoupence vyškolí, jak se chovat v politice.

Samotný Úsvit přímé demokracie není přímo klasickou masovou stranou, má jen devět členů, navíc ale i tisíce registrovaných příznivců. To teď bude rezervoár kádrů, z kterých vstanou noví bojovníci. V této škole politiky odborníci fanoušky Úsvitu vyškolí, jak vystupovat na veřejnosti, jak se chovat ke státní správě a také lze prosazovat svá občanská práva.

„Přišli jsme na to, že lidé moc nevědí, co si v kontaktu s úřady a radnicemi mohou dovolit. Základním cílem akademie ale bude získat v regionech co nejvíce lidí, kteří budou vhodnými kandidáty pro komunální politiku a další oblasti,“ řekl serveru IHNED.cz mluvčí Úsvitu Jan Zilvar.

Projekt bude mít formu „road-show“. Školitelé budou s přednáškami objíždět celou republiku. Vedle akademie bude Úsvit zakládat i regionální organizace, které zatím nemá, a pro které právě potřebuje nové vhodné členy.

„Pan Okamura bude jezdit taky, ale samozřejmě těch zastávek bude daleko víc, než bude schopen obsáhnout. Čili vytipujeme klíčová města, kam pan Okamura pojede,“ říká mluvčí Úsvitu. Očekává se účast tak sto až dvě stě příznivců na každé přednášce. Se školením se začne u poslanců.

Je patrné, ře vzdělanost v politických řadách poroste. Máme tu už sociálně demokratickou Masarykovu demokratickou akademii a CEP - Centrum pro ekonomiku a politiku, kde se vzdělávali politici pravice. Můžeme doufat, že ostatní politické strany tuto stránku věci nezanedbají. Pan prezident by si měl taky něco založit, když má pořád nějaké spory s rektory a každý se ho už bojí někam zvát.