Tolokonnikovova

Tolokonnikovova Zdroj: Profimedia.cz

Rusové „ztratili“ vězněnou členku Pussy Riot

Na Rusi je všechno možné. Říká jeden z hrdinů slavného filmu Andrej Rublev, který natočil v roce 1969 režisér Andrej Tarkovskij. Tak to platilo za carského režimu, ale zdá se, že neuvěřitelné věci se odehrávají i dnes. Dokazuje to případ vězněné členky skupiny Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové.

Ta si dlouho stěžovala na nevhodné podmínky v mordvinském trestním táboře, kde byla držena. Zejména na to, že odsouzené jsou nuceny pracovat i 16 hodin denně a že na spánek jim zbývají často jen čtyři hodiny. Tolokonnikovová proto 21. října zahájila protestní hladovku. Její stížnost zkoumala Komise rady pro lidská práva prezidenta Vladimira Putina, a světě div se, potvrdila oprávněnost této stížnosti. Rozhodla se tedy třiadvacetiletou matku pětileté dcery přemístit jinam.

Jenže manžel Tolokonnikovové tvrdí, že již dva týdny o ní nemá žádné informace. Na to vězeňská služba odpověděla, že jeho žena „je stále na cestě do jiného nápravného zařízení“. Zřejmě cestuje na koni či na oslu… Pak přišla další zpráva od úřadů: Kde je paní Tolokonnikovová bude oznámeno „v souladu se zákonem“ deset dní poté, co vězeňkyně dorazí do cílového nápravního zařízení. V Rusku zřejmě neexistuje internet a nepoužívají se maily.

Jistě, vězněná členka Pussy Riot se brzy „objeví“, ale celá záležitost má i daleko horší stránku. Pokud Putinův orgán uznal, že v původním vězení jsou špatné podmínky, tak je jasné, že ostatní odsouzené mají prostě smůlu. Budou trpět dál. Tolokonnikovová byla přesunuta jen proto, že ji zná celý svět. Jak ale bylo řečeno na samotném začátku – na Rusi je všechno možné.