Muhammad Mursí

Muhammad Mursí Zdroj: Profimedia.cz

Prezidenta Mursího svrženého pučem přivezli k soudu. Hrozí mu i smrt

Svržený egyptský prezident Muhammad Mursí přijel v pondělí ráno do sídla káhirské policejní akademie, kde s ním má začít soudní proces. Obžalován je z podněcování k násilí a zabíjení demonstrantů při loňských prosincových protestech.

Kromě Mursího před soudem stane i 14 členů islamistického hnutí Muslimské bratrstvo, které svolalo na dnešek demonstrace svých stoupenců.

Pokud soud shledá exprezidenta vinným, hrozí mu až trest smrti. Mursí ale soud neuznává. Chce se hájit sám a podle vyšetřovatelů ani nevypovídal s poukazem na fakt, že je stále legitimní hlavou státu.

Mursího podle tiskových agentur k soudu dopravil vrtulník. Je to poprvé, co se exprezident objevil na veřejnosti od svého sesazení v červenci.

Panují obavy, že proces prohloubí nestabilitu v nejlidnatější zemi regionu. Muslimské bratrstvo, za něž byl Mursí do čela státu zvolen, totiž dalo najevo, že hodlá čelit tvrdému postupu bezpečnostních sil vůči svým členům a přívržencům.

Proti Mursímu od loňska protestovaly tisíce Egypťanů nespokojených s rostoucím vlivem islámu, který prosazovalo bratrstvo a kterému prezident nebránil. Armáda Mursího nakonec letos 3. července zbavila moci a od té doby ho zadržovala na neznámém místě. Muslimské bratrstvo chce vytrvalými pouličními protesty vojáky přinutit, aby exprezidenta vrátili do funkce.

Pokud soud shledá exprezidenta vinným, hrozí mu až trest smrti. Sám Mursí si ale pravděpodobně takový scénář nepřipouští: chce se hájit sám a podle vyšetřovatelů ani nevypovídal s poukazem na fakt, že je stále legitimní hlavou státu.