globus

globus Zdroj: Profimedia.cz

Igelitové tašky zdarma k nákupu v Česku končí. Jde prý o životní prostředí

Hypermarkety Globus, jako poslední z velkých potravinářských řetězců, je přestanou dávat zákazníkům bezplatně.

„Zákazníci od příštího roku za plastovou tašku zaplatí korunu,“ uvedla mluvčí obchodů Pavla Hobíková. Nejde prý jen o úsporu finanční, ale zpoplatnění plastových tašek by mělo vést i k větší šetrnosti k přírodě. Je to v souladu s celoevropským trendem. Evropská komise v pondělí předloží návrh nových pravidel, která omezí používání plastových tašek na jedno použití v obchodech.

Podle vyjádření Globusu lidé stále více vnímají téma odpovědného přístupu k životnímu prostředí a postupně mění své nákupní zvyky. Roste tak počet těch, kteří volí alternativní tašky pro opakované použití, nosí si vlastní tašky nebo se alespoň více zamýšlejí, zda si jednorázové tašky u pokladny opravdu vezmou.

„Proto jsme se rozhodli v příštím roce tyto tašky zpoplatnit. Zákazníci za tašku zaplatí jednu korunu a výtěžek z prodeje bude použit na dobročinné účely. Větší důraz na ekologii a šetrný přístup k životnímu prostředí je součástí měnícího se životního stylu a my věříme, že naši zákazníci tuto změnu pochopí,“ uvedla Hobíková.

Jak recyklovat miliony tašek

Globus se tak připojuje k ostatním velkým obchodním řetězcům u nás. Tesco přestalo dávat svým zákazníkům zdarma malé igelitové tašky v roce 2011. Albert se ke stejnému kroku odhodlal už v roce 2009. Většinou nyní stojí jednu korunu. Již v prvním roce po zpoplatnění jejich spotřeba klesla o polovinu, což přineslo roční úsporu zhruba 30 milionů plastových tašek.

Podle Hobíkové nyní zákazníci v Globusu dostávají zhruba 40 milionů tašek ročně. Pokud by se situace opakovala, mělo by rozhodnutí firmy prodávat tašku za korunu šetřit zhruba dvacet milionů tašek, tedy mnoho tun plastového odpadu.

Plastové tašky, spolu s PET láhvemi, patří mezi nejtrvanlivější odpadky, jejich počet v přírodě z tohoto důvodu stále roste. Vědci se proto snaží u těchto výrobků omezit trvanlivost. Nyní se zdá být nadějnou cestou výroba tašek ze škrobu.

To je ale cesta na delší trať. I dnešní tašky z Globusu však mají v sobě už při výrobě předurčenu zkrácenou životnost. Údajně by se do měly do tří let rozložit na vodu, oxid uhličitý a biomasu. Šlo by to asi i rychleji, ale kdyby to výrobci s recyklovatelností tašek přehnali, hrozilo by, že v nich nedonesete nákup ani domů, obzvláště, kdybyste ho zapomněli na pár týdnů například v garáži.