Iran

Iran Zdroj: Profimedia.cz

Írán se už přiblížil k výrobě atomových zbraní

Podle některých amerických a izraelských expertů by mohl Írán vyprodukovat již v řádu několika týdnů či měsíců dostatek obohaceného uranu, který by sloužil k výrobě jaderných zbraní. Navíc již hodně daleko postoupil i při vývoji raket, které by nukleární hlavice nesly.

Pokud by režim v Teheránu úspěšně vyprodukoval dostatek uranu vhodného pro užití v jaderných hlavicích, následný vývoj zbraně by mohl proběhnout prakticky bez povšimnutí. Zřejmě by se to svět dozvěděl až poté, co by Írán provedl test zbraně hromadného ničení v podzemí, nebo by odkryl její existenci jiným způsobem. Tento postup zvolila například stalinistická Severní Korea a poměrně úspěšně s jeho pomocí vydírá svět.

Podle izraelských a amerických tajných služeb je nejúčinnější strategií proti vzniku íránské atomové zbraně zabránit této asijské regionální velmoci v tajném shromažďování materiálu pro jadernou výbušninu. Jenže to se zatím nedaří a ani rozhovory o této problematice k ničemu nevedou.

Několikrát se proto hovořilo o možném vojenském zásahu proti íránským objektům a zařízením, které se věnují jaderným záležitostem. Jenže Spojené státy pod vedením Baracka Obamy zřejmě k ničemu takovému nepřistoupí a Evropa je v podstatě proti jakékoli válce. Jediný, kdo reálně o podobné možnosti uvažuje, je Izrael, který se samozřejmě cítí jadernými ambicemi Íránu nejvíce ohrožen.