Lady Gaga

Lady Gaga Zdroj: Profimedia.cz

Neurčité pohlaví je vzácnost, měnit ženy na muže a naopak se nemá

Německo jako první evropská země oficiálně uznává třetí pohlaví. Od 1. listopadu totiž začala platit novela, která v oficiálních dokumentech vedle mužského a ženského umožní uvádět jako také pohlaví neurčité. Využívat by jí měli lidé – hlavně malé děti – u kterých není jasné jsou-li chlapci nebo dívky.

Pravý hermafroditismus, tedy stav, kdy má jedinec dokonale vyvinuté ženské i mužské pohlavní orgány, je přitom velmi vzácný. Častěji se vyskytují takzvaní nepraví hermafroditi, u kterých existují různé kombinace vnitřních pohlavních orgánů a sekundárních pohlavních znaků. Většina z nich se ale, dříve či později, začne cítit buď jako muži nebo jako ženy. Čili se jich možnost uvádět třetí pohlaví už netýká.

Mezi takové lidi údajně patří i slavná zpěvačka Lady Gaga. Ta prý dokonce osobně vyhlásila, že ač má oboje pohlavní orgány, považuje se za ženu a rozhodně není hermafrodit. O jiné populární tváři showbyznysu, americké filmové herečce Jamie Lee Curtisové, bylo dokonce možné svého času hlasovat na internetu, zda je hermafrodit, či „plnohodnotná“ žena. (Hlasování dopadlo 6:4 ve prospěch toho, že Curtisová hermafrodit není.)

Termín hermafrodit byl převzat z řecké mytologie. Hermafrodítos byl synem bohů Herma a Afrodity, který srostl s nymfou Salmakis v jedinou oboupohlavní bytost. Během historie se vztah společnosti k intersexuálním jedincům měnil. Ještě před sto lety často končili v panoptiku, dnes jim lékaři ve většině případů přidělují pohlaví v souladu se vzhledem vnějších genitálií. Pokud jsou však tyto orgány na půl cesty mezi mužem a ženou, odborníci radí počkat, dokud dítě samo neřekne, jaká genderová role je mu bližší, a to, i kdyby se mělo čekat až téměř do dospělosti.

V takových případech má zavedení „neurčitého pohlaví“ do zákona smysl. Ostatně to tak to asi myslel i německý ústavní soud. Podle něho budou moci lidé uvádět v úředních dokumentech pohlaví neurčité, dokud se sami nerozhodnou, zda se považují za muže, nebo za ženu. Je jim ale ponechána i možnost zůstat „třetím pohlavím“ po celý život. Nová úprava se netýká transsexuálů, tedy lidí, kteří se cítí být příslušníkem určitého pohlaví, ačkoli anatomicky mají pohlaví opačné.

Zvolit si pohlaví totiž nemusí být tak snadné, jak se většině lidí zdá. Teze o tom, že by si lidé mohli vybírat pohlaví, jak se jim hodí, nebo podle výchovy neplatí. Svědčí i otřesný případ Kanaďana Davida Reimera, který se narodil jako chlapec Bruce Reimer, vyrůstal jako dívka Brenda, aby se v dospělosti opět stal mužem. Jeho příběh popírá známou tezi francouzské filozofky a feministky Simone de Beauvoir: „Člověk se ženou nerodí, ale ženou se stává.“

Teorii o tom, že být mužem nebo ženou je vlastně naučená role dále rozvinul v 60. a 70. letech americký psychiatr John Money. Byl přesvědčen, že heterosexualita je pouhý sociální konstrukt. Tedy něco uměle vytvořeného naší společností. Z jeho názoru vyplývalo, že se každý novorozenec může stát ženou či mužem, záležet bude jen na výchově a přístupu společnosti.

Aby své teorie mohl dokázat, potřeboval Money někoho, kdo by byl vychováván jako opačné pohlaví. A taková osoba se skutečně objevila. Šlo o Bruse Reimera, který se v roce 1965 narodil v kanadském Winnipegu jako jedno z jednovaječných dvojčat. Zpočátku se zdálo, že spolu se svým bratrem Brianem bude nerušeně vyrůstat. V sedmi měsících mu však u lékaře tak nešťastně udělali obřízku, že mu při tom upálili celý penis.

Reimerovi stáli před problémem, jak zajistit zmrzačenému synovi důstojný život. Tehdejší plastická chirurgie totiž nedokázala hochův orgán rekonstruovat. Záchranu jim nabídl až doktor Money. Přesvědčil jeho rodiče, že pokud se chlapec nikdy nedozví o svém původním pohlaví, vyroste z něho normální dívka. Když byly Brucemu necelé dva roky, nechal ho proto Money vykastrovat a přejmenoval ho na Brendu.

Růst Brendy však nebyl idylický. Brenda si dívčí oblečení strhával, odmítal si hrát s panenkami a stále se rval o bratrovy hračky. Od jedenácti let začaly Brendu pronásledovat sebevražedné myšlenky a sny o tom, že je muž. Navzdory výchově, kastraci a užívání ženských hormonů se Brendě začala líbit děvčata.

Ani to neodradilo Moneyho od rozhodnutí udělat z Brendy „opravdovou ženu“. Jen upozornil Reimerovy, že „jejich dcera bude zřejmě lesbická“. Lékaři vedení Johnem Moneyem dále plánovali, jak Brendě vytvoří umělou pochvu a přemístí močovod. Brenda se však intenzivně bránil. Nakonec se přes školního lékaře dostal ke specialistovi, který se ho zeptal, zda chce být dívkou. Odpověděl, že ne. Teprve tehdy mu rodiče přiznali jeho původ.

Reakce byla okamžitá. Bruce/Brenda si dal nové jméno David, nechal si operativně – v mezích možností – obnovit genitál a posléze se i oženil. Nakonec se David Reimer v 38 letech zastřelil. Pro spravedlnost je třeba říci, že sebevrahem byl i jeho bratr Brian, kterého žádné „peripetie s pohlavím“ nepotkaly.