Rodiče desetiletého chlapce, který se zabil, když vyskočil z 30. patra obytného domu.

Rodiče desetiletého chlapce, který se zabil, když vyskočil z 30. patra obytného domu. Zdroj: archiv

Čína v šoku: Desetiletý kluk se zabil, když mu učitelka údajně doporučila, ať vyskočí z okna

Čínské školy se vždy vyznačovaly poměrně přísnou disciplínou a vysokou autoritou učitelů. Některé případy ale vedou k absurditám a neštěstím. Posledním z nich je smrt desetiletého kluka, který se zabil, když vyskočil z 30. patra obytného domu. Na případ upozornily například noviny v Anglii.

K tragédii, která se odehrála ve středu podvečer místního času ve městě Čcheng-tu, mělo dojít poté, co kluk nenapsal písemný trest, který mu uložila učitelka. Desetiletý chlapec, který vynikal například v angličtině, při jedné z hodin vyrušoval, a proto mu učitelka nařídila, že za trest má napsat omluvu, která měla mít 1000 znaků. Jenže kluk úkol nesplnil. Podle některých žáků mu učitelka řekl, „ať tedy vyskočí z okna“. Jistě to nemyslela vážně, byl to podle všeho jen řečnický obrat. Jenže žák po návratu domů, vyjel v domě, kde bydlí, výtahem do 30. patra, tam si na chodbě otevřel okno a spáchal sebevraždu. Dopadl na zaparkované auto před domem. Zanechal prý vzkaz, že nesplnil úkol ve škole.

Celý případ, na který upozornili rodiče mrtvého chlapce i další rodiče, který je nadále vyšetřován, vzbudil v Číně obrovskou pozornost. Mnoho lidí si totiž stěžuje na to, že učitelé jsou až příliš přísní na jejich děti.