Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Adolf Horsinka/MF DNES/Profimedia.cz

Policie zatkla předsedu Věcí veřejných Víta Bártu a detektiva protikorupční policie

Předsedu Věcí veřejných Víta Bártuve čtvrtek zatkla policie. Spolu s ním byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek. Případ prý souvisí s vynášením informací z policie.

Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, podle informací ho dozoruje Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze. "S ohledem na zákon o ochraně utajovaných informací nemůžu vůbec nic potvrdit ani vůbec nic říkat," uvedl žalobce. Odmítl také potvrdit, že kauzu dozoruje.

Utajovanou informací je podle zákona informace, jejíž vyzrazení nebo zneužití může způsobit újmu zájmu České republiky, nebo může být pro tento zájem nevýhodné. Mimo jiné proto, že může zmařit, ztížit nebo ohrozit vyšetřování zvlášť závažných zločinů či usnadnění jejich páchání, případně narušit činnost zpravodajských služeb.

Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová ČTK řekla, že žádné informace o Bártovi nemá.

Některá média spekulovala, že zadržení Bárty souvisí s kauzou bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, o jehož jmenování do funkce Bárta usiloval. Podle posledních informací však jde spíše o vynášení informací ze sboru.

Lessy, kterého prosadil do funkce tehdejší ministr vnitra za VV Radek John, řekl, že jej policie zatím v souvislosti s touto kauzou nekontaktovala. "Už jsem to četl. Jsem v němém úžasu nad tím, co všechno se dá s mým jménem spojovat," řekl.

Když se Lessy ujímal funkce, spekulovalo se, že na jeho nominaci v zákulisí tlačil nejvíc právě Bárta. Kvůli sporům o výměnu tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů za Lessyho se málem rozpadla i tehdejší vládní koalice ODS, TOP 09 a VV. Od policie byl Lessy propuštěn loňského koncem srpna téměř ihned poté, co jej obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Pražský městský soud ale před několika dny Lessyho stíhání zastavil pro nezákonnost.