Manmohana Singha

Manmohana Singha Zdroj: profimedia.cz

Rusko a Indie společně zbrojí

Zbraně budou. Návštěva indického premiéra  v Rusku má přispět k rozšíření rusko-indické vojensko-technické spolupráce. Budou letadla i atomová ponorka.

Zatímco se Rusko ohrazuje proti americkému radaru a obranným raketám v Rumunsku, daří se Putinově zemi dojednávat různá vlastní spojenectví. Indický premiér přijel koncem října do Moskvy a projednával s ruskou vládou dva velké společné projekty: stíhačku páté generace FGFA (první start by měl být příští rok, jeden kus by měl stát 100 milionů dolarů) a víceúčelový dopravní letoun MTA. Indie dostane také do leasingu ještě jednu ruskou atomovou ponorku. Je to nedostavěná atomová víceúčelová ponorka 971 Irbis. Dostavbu si Indie zaplatí sama. Už na počátku roku 2012 dostala indická flotila z Ruska do leasingu atomovou ponorku na dobz deset let. Ponorek teď bude v Indii hodně, země buduje sérii vlastních ponorek typu Arihant. Bude tak mít eskadru ponorek, která bude vždy v pohotovosti.

Jen my nic…

Práce na společné stíhačce a dopravním letadle pokračuje za účasti skupiny indických inženýrů. Rusko má také zájem podílet se na tendrech na další ponorky a protivzdušné raketové komplexy krátkého doletu. V listopadu bude Indii předána letadlová loď Vikramaditja, Rusko pomáhá Indii při stavbě druhé letadlové lodi a dodává jí palubní letouny. Pokračují dodávky zbraní indické armádě v rámci uzavřených dříve smluv.

Rusko ví, že Indie je jedním z nejbližších a nejspolehlivějších partnerů Ruska pokud jde o vojensko-technickou spolupráci. Může tady navázat na tradici z dob SSSR.

Představa Indie jako země, kde Gándhí sedí u kolovrátku, je už dávno pryč. Je ale také pravda, že pokud si říká, že je největší demokracií na světě, je na tom něco pravdy. Indové měli štěstí, že je kdysi kolonizovali Britové a ne někdo jiný. Vzhledem k neustále napjatým vztahům v oblasti, především s Pákistánem, si chce být Indie jistá. My z toho ale nic nemáme, své bitevníky L-159 ALCA jsme tam nakonec neprodali. Přednost dostali tenkrát Britové. Zlí jazykové říkají, že ALCA byla sice lepší než letadlo HAWK, ale že při těchto obchodech jde ještě o jiné věci. Po zkušenostech s gripeny víme své.