Putin Obama

Putin Obama Zdroj: EPA

Putin je nejmocnější člověk světa, Obama byl označen za „chromou kachnu“

Americký časopis Forbes zveřejnil svůj tradiční žebříček nejmocnějších lidí světa. Tento rok mu vévodí ruský prezident Vladimír Putin. Loňské první místo opustil americký prezident Barack Obama. Ten byl označen za „chromou kachnu“. Překvapení to ale není. Obama byl před lety oslavován většinou médií i světovou veřejností jako „politik, který změní svět“, jenže on je spíše člověkem marketingově vypočítavým, než silným.

Obama neobhájil první příčku zejména proto, že měl obrovské problémy v americkém Kongresu při prosazení rozpočtu a přes všecha silná slova to nebyl on, kdo výrazně ovlivnil válku v Sýrii. To byl naopak Putin, jehož taktické manévrování zabránilo Západu, aby v této arabské zemi vojensky zasáhl. Podle šéfredaktorky ruské verze Forbesu, Jelizavety Osetinské, je důvodem i to, že na rozdíl od demokratických zemí „Putin si rozhoduje sám, co chce říci a co chce dělat“.

Na třetím místě se umístil čínský prezident Si Ťin-pching a na pátém německá kancléřka Angela Merkelová. Mezi ně se na čtvrté místo vklínil nováček žebříčku, papež František. Ten sice působí velmi umírněně a vstřícně, ale jak se ukazuje, o to větší popularitu a vliv si svými kroky mezi více než miliardou katolíků získal.

Jak se dalo předpokládat, mezi nejmocnějšími muži a ženami světa nefiguruje nikdo z České republiky. Ale pozoruhodné je, že na poměrně významném 49. místě je šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn, mezi jehož úspěšné značky patří Škoda Auto. A to není ani pro nás špatné vysvědčení.