Unesené dívky v Pákistánu

Unesené dívky v Pákistánu Zdroj: Archív

Únosci zveřejnili nové video s unesenými Češkami: Dívky prosí vládu o pomoc

Únosci zveřejnili nové video s dívkami unesenými v Pákistánu. Antonie Chrastecká a Hana Humpálová na něm prosí českou vládu o pomoc. Stěžují si, že jsou ve špatném stavu a situaci.

České ministerstvo zahraničí sdělilo, že nahrávky nebude komentovat. Na záběrech mluví ženy odděleně, převážně anglicky. Jedna z nich si stěžuje na špatný zdravotní stav, prý má špatný přístup k jídlu a vodě. Pesimistické vyznění videa umocňuje rovněž to, že ženy hovoří o svých posledních přáních a o tom, jak si přejí být pohřbeny. Video vzniklo 23. srpna, jedna z unesených na záběrech ukazuje noviny z onoho dne.

Antonii Chrasteckou a Hanu Humpálovou, kterým je 24 let, někdo v Pákistánu unesl v březnu, když projížděly ze sousedního Íránu do Indie. K činu se zřejmě dosud nikdo veřejně nepřihlásil.

O osudu obou mladých žen se v polovině října zmínil i prezident Miloš Zeman. Při návštěvě Kolína řekl, že se obě nyní nacházejí mezi Pákistánem a Afghánistánem a Česká republika vyjednává o jejich propuštění. Více nechtěl prozradit, aby dívky neohrozil. Uvedl jen, že byl v písemném kontaktu s pákistánským prezidentem.

První video, na kterém obě promlouvají se na internetu objevilo v červnu, přimlouvaly se na něm za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové. Ta byla v roce 2010 americkým soudem odsouzena k 86 letům vězení za útok na americké agenty a vojáky. Na stovteřinovém záznamu, který údajně vznikl v polovině dubna, unesené Češky tvrdily, že jsou zdravé, ale že jejich životy jsou ohroženy.