Antarktida

Antarktida Zdroj: Wikimedia

Globální oteplování? Na Antarktidě rekordně rostou ledovce

Jakkoliv si jsou odborníci stále jistější tím, že na naší planetě probíhá globální oteplování, v Antarktidě zároveň rekordně přibývá ledu. Zdá se to být na první pohled v rozporu s logikou, ale je tomu tak.

Podle serveru inmeteo.cz se ledová pokrývka v mořích přiléhajících těsně k antarktickému pobřeží rozrostla na rekordní maximum za celou dobu měření. Tento fakt se ovšem podle vědců nijak nevylučuje s tezí o globálním oteplování. 
Jak je to možné? Podle studií se povrch Antarktidy za posledních 55 let ohřál průměrně o 0,3  °C, na západě kontinentu dokonce o více než půl stupně. To by logicky mělo snížit o něco množství antarktického ledu a zavinit vzrůst mořské hladiny.

Jenže měření prováděné z družic NASA ukázala, že letos 22. září (tedy na konci antarktické zimy) dosáhla rozloha mořského ledu v Antarktidě maxima 19,5 milionů km2. Jedná se o nejvyšší hodnotu změřenou od počátku měření z roku 1979. Předchozí rekord pocházel z loňského roku (19,4 milionů km2).

Na otázku, proč tomu tak je, se nabízí celá řada vysvětlení. Žádné však není plně akceptováno všemi odborníky. Například nizozemští badatelé jsou zastánci toho, že vrstva vody do určité hloubky pod hladinou oceánu okolo Antarktidy je chudší na sůl (vlivem oteplení?), což zapříčiní to, že voda mrzne rychleji a v zimě se vytváří více ledu než v předchozích letech.

Podle dalších vědců je za nepředvídatelným vývojem ledové pokrývky složité mikroklima a celá řada dalších okolností, například i specifické proudění ve vyšších vrstvách vzduchu kolem pólů tzv. polární vortex. 

Antarktida, která je pátým největším světadílem (po Asii, obou Amerikách a Africe) začala zamrzat před zhruba 45,5 miliony let. Dnes tamní led pokrývá zhruba 98 procent světadílu a jeho objem je odhadován na zhruba 26,5 milionů km3. Kdyby všechen roztál, zvedlo by to hladinu světových moří o zhruba 70 metrů. To by významně změnilo mapu celé Země. Samozřejmě takový scénář v (ani geologicky) dohledné době nehrozí, ale i tak je zajímavé, že – ačkoliv se nejižnější kontinent otepluje – ledu na něm přibývá.