Mazowiecki

Mazowiecki Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel Tadeusz Mazowiecki, první polský nekomunistický premiér

Ve věku 86 let v pondělí ve Varšavě zemřel Tadeusz Mazowiecki, první polský demokraticky zvolený premiér po více než 40 letech komunistické totality. Mazowiecki, který byl jedním z předáků odborového hnutí Solidarita, přispěl k přechodu země k demokracii.

Na jaře 1989 zasedl Mazowiecki jako jeden z hlavních vyjednávačů s tehdejším režimem k jednáním u kulatého stolu a podílel se na vzniku dohody, která vedla k polosvobodným volbám a triumfálnímu vítězství Solidarity.

„Pracovali jsme spolu od památného srpna 1980 až do doby, kdy se stal premiérem. Naše spolupráce byla ideální, to vlastně díky ní jsme byli tak úspěšní. Později se to trochu pokazilo, ale on byl nejlepším premiérem, kterého jsme v té době mohli v Polsku mít,“ řekl novinářům z deníku Gazeta Wyborcza, když se tuto zprávu dozvěděl, bývalý prezident Lech Walesa.

Mazowiecki do premiérského křesla usedl v srpnu 1989, v němž setrval do listopadu následujícího roku, kdy jako kandidát na úřad hlavy státu, podporovaný Občanským hnutím - demokratickou akcí, utrpěl v prezidentských volbách porážku.

Mazowiecki, absolvent právnické fakulty Varšavské univerzity, byl od studentských let činný v laickém katolickém hnutí. Mimo jiné působil jako šéfredaktor Wroclavského katolického týdeníku, pomáhal zakládat Klub katolické inteligence a vydával katolický měsíčník Wieź.

V roce 1961 se stal poslancem Sejmu za katolickou skupinu Znak, blízkou nejvyšším církevním kruhům, kde působil do roku 1971. Od založení nezávislého samosprávného odborového svazu Solidarita v roce 1980 patřil k nejbližším poradcům jeho vůdce Lecha Walesy.