Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Profimedia.cz

Dienstbier označil haškovce za podrazáky

Vedení strany v neděli v poměru 20:13 vyzvalo předsedu Sobotku, aby vyvodil odpovědnost z nízkého volebního zisku a rezignoval na post předsedy sociální demokracie. Sobotka odmítl s tím, že by strana přišla o autonomii a byla by pod vlivem zemanovců.

Rozhodnutí kritizoval senátor a blízký Sobotkův spojenec Jiří Dienstbier, podle něhož straně hrozí ztráta autonomie. Za usnesením podle něj stojí jedinci, kteří nesou mnohem větší podíl viny na volebním výsledku než šéf strany. "Právě tito lidé se s Milošem Zemanem domluvili, že odstřelí předsedu, je to podraz, podpásovka," řekl ČTK.

"Já myslím, že takovéto partě podrazáků, kterým nejde o nic jiného, než aby za každou cenu se sami co nejdříve dostali k flekům a funkcím, tak těm prostě nejde vyklízet pole, je to potřeba podle mého dobojovat za každou cenu," uvedl také. Dodal, že by se věc měla brzy vyřešit na jednání ústředního výkonného výboru. Souboj podle něj ještě nemusí být ztracen.

Jak je vidět, Dienstbier se do toho pustil zostra. Jednak zřejmě ví, že ostentativní nepodporou Zemana při prezidentské volbě bude příště na řadě on, jednak je jasné, že snaha o puč může ČSSD hodit na stejnou sestupnou dráhu jako je teď ODS. Boj o Lidový dům může být ještě drsný.