Lou Reed

Lou Reed Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel Lou Reed, legendární rocker a kamarád Václava Havla

Ve věku 71 let zemřel americký rockový hudebník Lou Reed, který byl zakládajícím členem skupiny The Velvet Underground. Bez bližších podrobností to uvedl americký časopis Rolling Stone, podle něhož ale příčina smrti zatím nebyla zveřejněna. Časopis, který je zatím jediným zdrojem informace, zároveň připomněl, že zpěvák, kytarista a skladatel v květnu podstoupil transplantaci jater. Agentura Reuters upozornila, že Reedovi zástupci informace magazínu dosud nepotvrdili.

Už po květnové operaci Reedova manželka Laurie Andersonová připustila, že její muž byl na pokraji smrti. "Myslím, že se z toho úplně nezotaví, ale určitě se během několika měsíců vrátí ke svým činnostem, řekla tehdy. Reed v minulosti otevřeně hovořil o svých problémech s drogami a alkoholem.

Časopis Rolling Stone The Velvet Underground umístil na 19. místo v žebříčku 100 největších umělců všech dob. Ve skupině Reed působil v druhé polovině 60. let především jako textař. V písních svým typicky bezbarvým a jakoby odtažitým hlasem vypráví syrové a drsné příběhy, které se týkají všech temných zákoutí lidského života.

Reed se po svém odchodu ze skupiny v roce 1971 vydal na úspěšnou sólovou dráhu. Mezi jeho největší hity patří Walk on the Wild Side a Perfect Day.

 

 

Podle Rolling Stone propojil naléhavost pouliční muziky s evropskou avantgardní hudbou a do rockové poetiky vnesl lyrickou upřímnost. Hudební chameleon ovlivnil nebo přímo spoluutvářel styly jako alternativní rock, glam rock a punk.

 

Přítel bývalého prezidenta Václava Havla několikrát vystupoval také v České republice. V roce 2009 zahrál na slavnostním večeru k 20. výročí sametové revoluce. Letošní koncertní turné zrušil.

Tvorba Reeda a skupiny The Velvet Underground ovlivnila rockové skupiny na celém světě, v Česku například The Plastic People of the Universe.