Zdroj: profimedia.cz

Arabky to chtějí taky. Řídit auta

Saúdské Arabky dnes chtějí pokračovat v kampani, kterou si chtějí vymoci povolení řídit automobily. Saúdská Arábie je jediná země, která to ženám zakazuje.

Organizátorky vyzvaly ženy, aby zasedly za volanty a vyjely na silnice. Ministerstvo vnitra však varovalo nejenom před účastí, ale i před jakoukoli podporou prostřednictvím internetu.

Tito lidé mohou být odsouzeni za takzvanou kybernetickou kriminalitu a riskují pětileté vězení. Saúdská Arábie řízení ženám nezakazuje žádným zákonem, ale praktikuje zákaz od války v Perském zálivu v roce 1990. Tehdy se ženy při pohledu na americké vojačky za volanty aut poprvé vzbouřily a vyjely také na silnice.

Současná kampaň Women2Drive byla zahájena před dvěma lety. Akce „nelegálního řízení“ svolaná na dnešek se má opakovat každý 26. den v měsíci, dokud se v Saúdské Arábii nezačnou vydávat řidičské průkazy ženám. Tamní klerici jsou ale zásadně proti tomu a tvrdí, že společnost na to není připravená.

Mnoho Saúdských Arabek si pořídilo řidičské oprávnění v cizině. Za volanty mají zasednout dnes právě ony, protože organizátorky kampaně nestojí o žádnou komplikaci v podobě dopravní nehody.

Auto proslavila žena

Za proslavením automobilu jako vynálezu přitom stojí žena. 5. srpna 1888 manželka německého vynálezce Carla Benze podnikla první dálkovou jízdu. Manželovi paní Bertha nic neřekla a vypůjčila si jeho motorovou tříkolku. Za den ujela víc než stokilometrovou vzdálenost.

Manžel a konstruktér Benz si nechal vůz poháněný čtyřdobým jednoválcem patentovat v roce 1886. Jeho „Patentwagen“ ale působil spíše jako technická zajímavost, než použitelný dopravní prostředek. Musela tedy nastoupit žena. 5. srpna 1888 vyjela z Mannheimu do rodného Pforzheimu. S ní jeli ještě její dva synové. Večer do 106 kilometrů vzdáleného cíle v pořádku dorazila. Saúdským Arabkám se tedy nelze divit. Ženy mají řízení zřejmě v genech a žádný imám s tím nic nenadělá.