Maria, "blonďatý andílek", její skutečná matka zřejmě žije v Bulharsku

Maria, "blonďatý andílek", její skutečná matka zřejmě žije v Bulharsku Zdroj: Profimedia.cz

Čtyři pravděpodobní sourozenci Marii
Saša Rusevová, pravděpodobná matka malé Marii se svým dalším dítětem
Romská čtvrť v městečku Nikolaevo, kde Rusevovi žijí
3
Fotogalerie

Blonďaté děvčátko, jehož rodiče hledal celý svět, se zřejmě narodilo bulharské Romce

Policie pravděpodobně našla biologickou matku malé blondýnky Marii, objevené zhruba před týdnem v romském táboře v centrálním Řecku. Zdá se, že se dítě narodilo jiné Romce, Saše Rusevové, která je bulharskou občankou. Policie nyní čeká na výsledky testů DNA.

Manžele Sašu Rusevovou a Atanase Ruseva již vyslechla bulharská policie, která zároveň začala ženu vyšetřovat kvůli podezření, že své dítě prodala. Podle deníku Trud má pár má ještě řadu dalších dětí, snad sedm nebo deset ve věku od dvou do 20 let. Nejméně dvě z nich mají blonďaté vlasy a modré oči podobně jako Maria.

Rusevovi žijí v městečku Nikolaevo ve středním Bulharsku. Žijí v extrémní chudobě ve dvoupokojovém domku v tamní romské čtvrti. Oba jsou už řadu let nezaměstnaní a přežívají na sociálních dávkách.

Maria se jim prý narodila v Řecku, když tam oba pracovali jako pomocníci při sklizni oliv a pomerančů. Když se ale chtěli vrátit zpátky do Bulharska, neměli pro dcerku potřebné dokumenty, proto ji v zemi nechali. Možná jim ale chyběly spíše peníze. Nejstarší syn rodiny Rusevových pro televizní stanici bTV uvedl, že za miminko jeho rodiče dostali 500 leva (přes 6500 Kč), to však jeho matka odmítá.

Neměli jsme jí čím krmit

Rusevová říká, že se jí před pár lety skutečně v Řecku narodilo dítě. „Nevím, jestli je (Maria) moje nebo není. Nechali jsme dítě v Řecku, protože jsem ho neměla čím nakrmit,“ uvedla. „Nevzala jsem si ale žádné peníze,“ dodala údajná matka. Jestliže prý testy DNA prokážou, že jde o její dceru, ráda by si ale Mariu vzala zpátky.

Bulharka dívku údajně porodila v nemocnici ve městě Lamia, které se nachází asi hodinu cesty od romského tábora, kde Mariu minulý týden objevili. Podle nemocničních záznamů se miminko paní Rusevové narodilo 31. ledna 2009. Stejný den nahlásil jako datum narození i romský pár v Řecku, který měl dívku u sebe.

Deset dní po narození holčičky se Rusevová pokusila dítě zaregistrovat na úřadě. Tvrdila, že je svobodná matka a nemůže otce identifikovat. Úředníci se ale její výpověď zdála podezřelá, protože matka měla v dokladech, že je vdaná a má s manželem už dvě děti. Své pochybnosti uvedla i v úředním zápise.

Porodila jsem šest dětí za deset měsíců

Marii řečtí policisté nalezli před týdnem v romském táboře nedaleko města Farsala, když zde hledali zbraně a drogy. Podezření vzbudila světlá pleť, modré oči a blonďaté vlasy asi čtyřleté dívky. Testy DNA potvrdily, že dívka není se členy rodiny, ve které žila, příbuzná. Čtyřicetiletá žena a o rok mladší muž byli proto zatčeni pro podezření z únosu a policie požádala Interpol, aby pomohl najít pravé biologické rodiče.

Problém byl i v tom, že dvojice řeckých Romů nebyla schopna důvěryhodně Mariin původ vysvětlit a své výpovědi neustále měnila. Také počet dětí, na které měl pár „doklady“ nebyl jasný.  Do toho například policistům tvrdili, že žena během 10 měsíců porodila šest dětí.

Řecký pár byl proto obviněn z únosu a nyní je ve vazbě. Možná ale ne zcela zaslouženě. Varianta, že matkou dívky je výše zmíněná Bulharka totiž potvrzuje jejich výpověď, že dítě získali od skutečné matky, která se o ně nemohla starat.