Lebka

Lebka Zdroj: Gruzínské národní muzeum

Lebka stará 1,8 milionu let přepíše lidské dějiny

Téměř dva miliony let stará lidská lebka, která se našla před lety v Gruzii, nabízí nové důkazy, které by mohly přepsat dějiny evoluce. Zejména tvrzení, že existovalo více lidských druhů. Podle některých vědců, jejichž výsledky bádání popsal časopis Science, je lebka důkazem, že lidský druh je jen jeden.

Lebka s výraznými očními oblouky a vyčnívající čelistí byla nalezena na archeologickém nalezišti v gruzínské vesnici Dmanisi již v roce 2005. Pak byla podrobena dlouhému a pečlivému výzkumu. David Lordkipanidze, ředitel gruzínského Národního muzea, popsal nalezené ostatky jako „nejbohatší a nejkomplexnější sbírku pozůstatků rodu Homo, která byla objevena na jednom místě“. Jedna z lebek má být stará 1,8 milionu let.

"Lebky se natolik liší ve vzhledu, že by za jiných okolností byly přisuzovány různým druhům,“ řekl spoluautor studie Christoph Zollikofer z Univerzity ve švýcarském Curychu. „Ale víme, že tito jedinci pocházejí ze stejného místa a stejného geologického času, z čehož lze vyvodit, že v zásadě představují populaci jednoho druhu. Došli jsme proto k závěru, že rozmanitost v rámci jednoho druhu, je spíše pravidlem než výjimkou,“ tvrdí Zollikofer.

Tato hypotéza by ale vyvracela teorii, že možní předchůdci lidí Homo habilis a Homo rudolfensis (pocházejí z nalezišť v Africe) jsou samostatné druhy. Jedná se prý stále o druh Homo erectus, jehož jedinci pouze jinak vypadají.