Obama a Merkelová

Obama a Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Fatální selhání Baracka Obamy. Zneuctil mobilem Angelu Merkelovou

Zapomeňte na „zločince“ George W. Bushe, který údajně, kvůli válkám v Iráku a Afghánistánu, narušil vztahy s Evropou. Nasládlý Barack Obama byl naopak veleben, protože měl být jiným a vzorným americkým prezidentem. Jak se ale ukázalo, ne Bush, ale Obama likviduje spojenecké vztahy USA a Evropy – leze přes tajné služby do mobilů i největším přátelům, třeba německé kancléřce Angele Merkelové.

Nebývalý skandál, který se objevil v posledních dnech, je něco, co si Obama za rámeček nedá. Dokonce se ukazuje, že člověk, který zblbnul a okouzlil především mladou facebookovou generaci, je nevypočitatelný a nevěrohodný politik, který se neštítí krýt některé pochybné praktiky amerických tajných služeb.

Je zcela v pořádku, že Američané (většinou za celý demokratický svět) vedou války proti odporným diktátorským režimům. Je dobře, že likvidují různé teroristy a jejich organizace na jakémkoli místě zeměkoule. Dokonce se dá i pochopit, že americké tajné služby odposlouchávají nejrůznější zloduchy po celém světě, Evropy nevyjímaje. Obrana proti teroristickým či kybernetickým útokům je nutná. Ale napíchnout mobil jednoho z největších spojenců, jakým je německá kancléřka Angela Merkelová, je hloupé a nesmyslné. Je to chyba, za kterou nese přímou odpovědnost právě Barack Obama, i když o činnosti svých tajných služeb v tomto případě asi nic nevěděl. Je ale za ně zodpovědný z titulu své funkce.

Amerika, přes všechny výhrady, je jediná země světa, která dokáže zasáhnout na obranu demokracie kdekoli ve světě. Máme být proto na její straně. Ale odposlouchávat Merkelovou je něco, co nelze ani nijak pochopit, ani přijmout.