Diskusní klub

Diskusní klub Zdroj: Reflex.cz

Jan Urban: Chování znormalizované České televize a Českého rozhlasu ve volbách je skandál

Nejdůležitější je, aby se do parlamentu nedostala “strana přátel organizovaného zločinu - zemanovci”, řekl v naší živé předvolební diskusi aktivista Matěj Hollan. Spolu s ním přišli do Diskusního klubu Reflexu advokátka Hana Marvanová, historik a pedagog Jan Urban a Roman Joch z Občanského institutu.

Podle nich je téma Zeman-uzurpátor moci v kampani upozaděno z taktických důvodů. Hollan tvrdí, že v konfliktu by nahoru šly oba póly, a to velké strany nechtějí zemanovcům dopřát. Urban dokonce prohlásil, že jediné, na čem mu záleží je, aby se SPOZ do Sněmovny neprobojovala.

“Už na to mám připravenou láhev whisky na sobotní oslavu,” zažertoval Urban v diskusi Reflexu. 

Diskutující také tvrdě kritizovali bázlivost médií veřejné služby, Českého rozhlasu a České televize a zejména snahu rozhlasu cenzurovat v přímém přenosu názor kardinála Dominika Duky kvůli pomýlené intepretaci “vyváženosti”. 

“Vedení redakce zpravodajství v České televizi cenzuruje jednotlivé reportáže proto, aby se Hrad nenaštval. To skutečně vím zevnitř,” prohlásil Urban. Hollan k tomu podotkl: 

“V České televizi nás teď několikrát odmítli s Rekonstrukcí státu při našem lobbingovém projektu s kroužkováním  ... Oni to odmítli s tím, že je to podpora určitých kandidátů. Přitom nám se tam podepsalo patnáct set kandidátů ze všech stran. Jim to prý zakazuje jejich vnitřní kodex. Není to pravda, kodex jsem četl a jsou tam úplně jiný věci.”

Marvanová si myslí, že jediným řešením špatného stavu médií veřejné služby je nové nastavení mediální rad a jejich rekonstrukce, která by odbourala vliv politických stran.

“Dneska se ředitelé televize a rozhlasu bojí politiků, a podívejte se, co se děje,” řekla Marvanová.

Urban v diskusi tvrdě kritizoval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku za to, že se jasně nepostavil prezidentu Zemanovi. Marvanová mu oponovala: Sobotka vede proti Zemanovi boj jinak a takticky dobře. Podle Jocha čeká Sobotku osud Mirka Topolánka, kterému nakonec tehdejší prezident Václav Klaus podrazil nohy.

“Jen to bude pro Sobotku horší, protože Zeman je pomstychtivější,” dodal Joch.

Narozdíl od ostatních se Urban na kandidaturu Andreje Babiše dívá shovívavěji a chce mu dát šanci.

“Tady nikdy žádné etablované politické strany, normálně fungující strany, nebyly,” říká Urban. “Lidé jako Marek Benda, Bohuslav Sobotka a Michal Hašek jsou politice od plínek a my je máme brát jako politiky?” rozohnil se Urban. Joch se Marka Bendy z ODS zastal: je sice v politice od roku 1990, ale představuje autentický životní postoj a ideový názor, narozdíl od jiných.

Na celou diskusi se podívejte zde: