Randák

Randák Zdroj: ČTK

Soud osvobodil Randáka v kauze zveřejnění odměn Nagyové

Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu zprostil viny bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka a někdejší zaměstnankyni úřadu vlády Lenku Pikorovou v souvislosti se zveřejněním odměn bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželky Jany Nagyové (nyní Nečasové). Rozsudek není pravomocný.

Obžaloba Randáka s Pikorovou viní z neoprávněného nakládání s osobními údaji, které prý výrazně zhoršilo pověst Nagyové. Podle soudu ale nebylo počínání Randáka a Pikorové trestným činem.

Žalobci tvrdí, že Pikorová, která pracovala jako asistentka Nagyové a mimo jiné přebírala její výplatní pásky, dala v roce 2011 dvě z těchto pásek členovi správní rady protikorupčního fondu Randákovi za účelem jejich zveřejnění v médiích. Randák údajně dokumenty předal internetovému deníku Insider, který je loni v lednu zveřejnil. Obžalovaní tak prý závažným způsobem zasáhli do soukromí a osobního života Nagyové.

Minulé vedení úřadu vlády nechtělo platy svých zaměstnanců zveřejňovat, a to navzdory opakovaným dotazům ze strany médií, která upozorňovala na nestandardní výši odměn Nagyové a spekulovala o jejím mileneckém vztahu s ženatým premiérem Nečasem. Po pádu vlády se expremiér rozvedl a s Nagyovou oženil. K soudu dnes Nečas nepřišel, omluvil se kvůli pracovní neschopnosti.

Podle informací, které v srpnu uvolnilo současné vedení úřadu, Nagyová jako ředitelka kabinetu premiéra v posledních dvou letech zřejmě brala plat až 83 tisíc korun měsíčně. K tomu dostávala přibližně stejně vysoké odměny.

Nagyová čelí v současné době obvinění v zamotaném případu, kvůli němuž padla Nečasova vláda. Podle žalobců mělo jít o zneužití Vojenského zpravodajství, o pražské kmotry, o uplácení poslanců nabídkou lukrativního zaměstnání. Jistou – blíže nespecifikovanou – roli v této kauze prý hrají i pražští kmotři Roman Janoušek a Ivo Rittig a také v domě jednoho z nich nalezené peníze a zlato.