Rusko

Rusko Zdroj: ČTK

Sebevražedná atentátnice zabila pět lidí v autobusu ve Volgogradu

Nejméně pět lidí dnes zabil a dalších 27 zranil výbuch v autobusu ve Volgogradu na jihovýchodě Ruska, jehož pachatelkou byla pravděpodobně sebevražedná atentátnice. Žena, která měla trhavinu na svém těle, byla podle vyšetřovatelů vdovou po jednom z extremistických vůdců. Její dokumenty našla policie nedaleko místa exploze.

První zprávy uváděly, že se může jednat o neštěstí způsobené závadou v plynovém zařízení autobusu. Tuto informaci ale zanedlouho popřelo sdělení vyšetřovatelů, že se na místě události našly zbytky zatím blíže neurčené nálože.

Jméno pachatelky atentátu policie zatím nezveřejnila. Žena podle agentury Interfax teprve nedávno konvertovala k islámu.

Explozi vyšetřuje ruský Národní protiteroristický výbor, který je součástí tajné Federální bezpečnostní služby (FSB). Agentura RIA Novosti napsala, že záchranáři převezli do nemocnic 27 zraněných, z nichž část je ve vážném stavu. Tři lidé bojují o život, osm lékaři umístili na jednotku intenzivní péče. Celkem v autobusu cestovalo 40 lidí.

Rusko se již roky potýká s radikálními islamisty, kteří na severním Kavkazu chtějí vybudovat islámský stát. Ze základen ukrytých v horách podnikají útoky zejména proti místním bezpečnostním složkám, ale i proti politikům či umírněným duchovním. Atentáty, exploze a útoky jsou v této oblasti skoro na denním pořádku. Teroristické akce ale podnikají i v samotném Rusku, a výjimkou není ani Moskva.

Velký teroristický útok zažilo Rusko naposledy v lednu 2011. Sebevražedný útočník tehdy odpálil silnou nálož na moskevském letišti Domodědovo a výbuch si vyžádal 37 mrtvých a 172 zraněných, mezi nimiž byli i cizinci. V pozadí útoku stál podle vyšetřovatelů vůdce severokavkazských teroristů Doku Umarov. Bezprostředním původcem atentátu byl podle vyšetřovatelů Achmad Jevlojev, pocházející z Ingušska.

V březnu 2010 odpálily sebevražedné atentátnice tři kilogramy trhaviny v moskevském metru. Výbuchy usmrtily 40 lidí (včetně zemřelých v nemocnici na následky zranění) a desítky dalších zranily.

Také letos Ruskem otřáslo několik menších útoků. V květnu si například čtyři mrtvé a téměř čtyřicet zraněných vyžádaly výbuchy náloží ve dvou autech v Machačkale, správním středisku autonomního Dagestánu. V srpnu si životy čtyř ruských vojáků vyžádal útok dvou sebevražedných atentátníků v čečenské metropoli Grozném.