Jeden ze správného týmu Lidového domu. Škoda že si zatím nevzal Michala Davida na vnitro jako náměstka.

Jeden ze správného týmu Lidového domu. Škoda že si zatím nevzal Michala Davida na vnitro jako náměstka. Zdroj: Isifa.com

Ministr vnitra chce ještě bleskově zabránit církvi v restituci domů na Hradě

Rusnokova vláda v demisi chce do konce mandátu na návrh ministra vnitra Peciny do Senátu urychleně poslat zákonné opatření týkající se změny zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Má zabránit, aby stát musel vydat katolické církvi některé budovy Pražského hradu.

Snaha o zabránění restituce se týká celkem šesti domů ve Vikářské ulici, jednoho ve Zlaté uličce s pozemky, věže Mihulka a kostela Všech svatých s pozemkem. V levicovém Senátu by to mohlo projít, jenže opatření by ještě musela schválit nová Sněmovna. A kdo ví, v jakém složení po volbách bude a čím se bude zabývat. Navíc jde o to, že od jara existují smlouvy mezi státem a církvemi, ve kterých se stát zavazuje, že bude smlouvu dodržovat podle původního znění zákona. A podle něj je možné, kromě katedrály, o majetek zažádat.

Podle ministra vnitra Peciny věc spěchá. „Věc je časově naléhavá, protože zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi již nabyl účinnosti a je podle něj postupováno, přičemž osoby povinné k vydání majetku jsou vázány stanovenými lhůtami.“ Kromě toho by chtěl vyřešit jedním zákonem postavení celého Hradu, protože tu sídlí hlava státu. Současná podoba schváleného zákona prý ohrožuje vojenskou ochranu Hradu. Prý po restituci už nebude možné Hrad střežit, třeba o půlnoci zamknout přístupy.

Levici se nechce majetek vracet

S restitucemi, jak je schválila Nečasova vláda, nejsou spokojeni jak sociální demokraté, tak komunisté. Ti by rádi vyhlásili referendum o zrušení zákona. ČSSD chce vyjednat s církvemi snížení paušální náhrady za nevydaný majetek. Podle zákona by měly církve získat během 30 let 59 miliard korun, což při započtení inflace znamená až 96 miliard korun. Celkem jde přes působivost těch čísel o dvě promile rozpočtu ročně, ostatně je to jen náhrada za to, co stát kdysi ukradl. Takže v nejhorším případě nula od nuly pojde. Stejně se ale vrací jen část, navíc mnohdy zdevastovaná, takže na tom stát nakonec stejně vydělal.

Právě na té poslední věci s obranou Hradu je vidět, že je to všechno nesmysl a nejde o bezpečnost, ale o to, aby ve státních rukou zůstaly majetky. Proč by měly? Na to ať si každý odpoví sám.

Střežit Hrad v 21. století zamčenými branami připomíná středověk. To bychom také mohli uvažovat o tom, jak na noc zamknout Václavák a půl Malé strany, protože jsou tam Sněmovna, Senát a ambasády. Vůbec by asi v duchu myšlenkového světa SPOZ bylo nejlepší vyhlásit na noc v celém hlavním městě stanné právo. Všechno by se tím zjednodušilo.

Hlavně se nacpat, kam to jde

Zemanova/Rusnokova vláda pokračuje v urychleném expandování moci, kam to ještě jde. Je to vláda, která bude končit, jestli budou vůbec v politice pokračovat někteří její členové, je více než nejisté. Přesto vyměňuje lidi na důležitých postech, činí rozhodnutí o miliardových zakázkách a pokouší se porušit i to co už bylo v minulosti dohodnuto. Rozhoduje se tak o budoucnosti, za kterou tato vláda neponese žádnou odpovědnost. Ale ona není odpovědná už nikomu, když Sněmovna neexistuje.

Část lidu prostomyslně zajásala, že se „čistí“. Čistí se ale tak, že zemanovské bahno už doteklo všude, kam to stihlo a bude zřejmě pokračovat, pokud to příští volby nezarazí.

Lidé možná jednou pochopí, o co vlastně šlo, až budou podobně papaláši zacházet s jejich majetkem. Až na ně třeba dolehne nějaké vyvlastnění, které bude potřeba provést kvůli megalomanským projektům na vyhloubení toho, či onoho. to už bude ale pozdě, občan se bude moci zajít tak leda pomodlit do státního kostela Všech svatých na Hrdě. Pokud z něj nová garnitura mezitím neudělá Chrám Vasila Blaženého s příslušným blaženým vstupným.

Je těžké být v této zemi optimistou.