Keňa

Keňa Zdroj: ČTK

Norská stopa islámských teroristů v Keni

Vyšetřovatelé identifikovali norského občana pocházejícího ze Somálska, který se minulý měsíc zřejmě podílel na útoku teroristů na nákupní středisko v Nairobi. Zahynulo tehdy přes 60 lidí. Norsko nedávno oznámilo, že se k vyšetřovatelům připojila norská tajná služba (PST) kvůli podezření, že jedním z útočníků byl Nor.

Stanice BBC ve čtvrtek večer oznámila, že podezřelým mužem je Hassan Abdi Dhuhulow. Je mu 23 let, do roku 2009 žil v norském Larviku a pak odjel do Somálska.

Zatím není jasné, kolik lidí se na útoku podílelo. Policie původně tvrdila, že útočníků bylo deset až patnáct, na bezpečnostních kamerách centra jsou zachyceni pouze čtyři. Dhuhulow je podle keňských i norských zdrojů BBC pravděpodobně jedním z nich. K akci se přihlásilo somálské hnutí Šabáb, jehož motivem byla vojenská účast Keni v bojích proti Šabáb v Somálsku.

Norská stopa v případu není tak překvapivá, jak by se mohlo na první pohled zdát. V této zemi žije 23 tisíc Somálců, kteří jsou tak největší přistěhovaleckou skupinou v zemi vůbec. Asi 30 z nich odjelo do původní vlasti a připojilo se k tamním bojům.

Vyšetřovatelé se prý proto domnívají, že Šabáb je na Norsko napojeno víc než na jiné evropské země. V Norsku strávil několik let také vůdce hnutí Šabáb Ikríma, jehož se po atentátu v Nairobi neúspěšně pokusilo dopadnout v Somálsku americké speciální komando. Ikríma žádal bez úspěchu v Norsku o politický azyl, v roce 2008 se vrátil do Somálska. Dhuhulow se narodil v Somálsku, jeho rodina se do Norska dostala v roce 1999.

Jeho příbuzní, kteří zůstali v Norsku, tvrdí, že ze Somálska několikrát telefonoval a že při rozhovorech byl rozrušen. Naposledy prý volal letos v létě a tvrdil, že má potíže a chce zpět do Norska.

Morten Henriksen, který žije v sousedství somálské rodiny v Larviku, o Dhuhulowovi řekl, že míval potíže, pral se a neměl život v Norsku rád.“Jeho otec se ho bál,“řekl Henriksen.

Norského odborníka na politický islám Stiga Hansena nepřekvapuje, že se útoku zúčastnil člověk z Norska. „Největší problém je takzvaná generace 1,5, která se nenarodila v Norsku, přišla sem v raném dětství a spadla mezi odlišné kultury. Šabáb takové lidi potřebuje, získává díky nim prestiž mezinárodní skupiny. Ti lidé jsou také nebezpeční, když se vrátí domů,“ řekl.