Dolar

Dolar Zdroj: Profimedia.cz

Deník amerického bankrotu: Konečně dohoda. Nová krize přijde v únoru nebo v dubnu

Vládní shutdown či odstávka americké federální vlády končí, oddálil se i dluhový strop. A to pár hodin před dnem, kdy měly vládě dojít peníze, tedy 17.  říjnem. Dluhový strop je tentokrát nastaven na výši dluhu, jíž vláda dosáhne 7. února příštího roku.

Pro dohodu, která zároveň zajišťuje vládě finance v běžném rozsahu podle rozpočtu do 15. ledna, hlasovala většina republikánů v Senátu a menšina ve Sněmovně reprezentantů. Zároveň pro ni byli všichni demokraté. Pro republikány ne úplně příjemnou zprávou je, že sněmovna, v níž mají většinu, nebyla schopna přijít s vlastním návrhem.

Dohoda zároveň ze dne na den povolala zpět do práce asi 800 tisíc vládních zaměstnanců v kategorii „zbytní“, kteří byli od začátku měsíce na nucené dovolené. Mzdy mají dostat celé.

Do 7. února (ve skutečnosti díky možnosti mimořádných opatření někdy do dubna) musí republikáni a demokrati dosáhnout nové dohody, zejména na financování zdravotnické reformy, kvůli níž celá rozmíška vznikla. Oficiální datum pro dohodu je dokonce 13. prosinec, ale vzhledem ke zkušenostem toto datum nemusí řešit vůbec nic a dost možná se opět dočkáme jen dočasné hodnoty v čase za pět minut dvanáct, tedy 6. února pozdě večer, nebo až v průběhu dubna.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru