Předvolební mítink Strany svobodných občanů, Praha, 16. října 2013

Předvolební mítink Strany svobodných občanů, Praha, 16. října 2013 Zdroj: Pavel Hofman

Předvolební mítink Strany svobodných občanů, Praha, 16. října 2013
Předvolební mítink Strany svobodných občanů, Praha, 16. října 2013
Předvolební mítink Strany svobodných občanů, Praha, 16. října 2013
Předvolební mítink Strany svobodných občanů, Praha, 16. října 2013
Předvolební mítink Strany svobodných občanů, Praha, 16. října 2013
8
Fotogalerie

Petr Mach: Roztrhejte volební lístek ČSSD

„Podle všelijakých průzkumů a ukazatelů mám šanci se dostat do sněmovny,“ tvrdil včera na náměstí Republiky Petr Mach, předseda pravicové Strany svobodných občanů. Na jeho podporu se včera ve tři hodiny setkaly minimálně dvě stovky příznivců. Navzdory jejich nespornému nadšení se však zdá, že na takto jasně vyprofilovanou euroskeptickou pravicovou stranu bude naše sněmovna ještě nějaký ten rok čekat.

Svobodní se včera blýskli novou hymnou, a tak zřejmě nebyla náhoda, že několik hodin po jejím zveřejnění se objevilo uprostřed náměstí Republiky pódium s kapelami, jež „svobodně hrály na podporu Svobodných“. Nejvýraznějšími podporovateli se stali bezkonkurenčně ZZ Top Revival, kteří budili pozornost ani ne tak hudbou, jako spíše kuriózní vizáží – dlouhými zrzavými falešnými vousy (nelze nesrovnávat s vizáží falešné kapely z filmu Bratříčku, kde jsi od slavných bratří Coenů).

Odvážní Svobodní

Z mítinku vyplynul nejeden zajímavý závěr: Mach má velmi silnou základnu příznivců, a to napříč věkovými kategoriemi i socioekonomickými třídami. Během hodin strávených s lidmi, kteří ho přišli podpořit, bylo vidět důchodce, vysokoškoláky i dělníky v montérkách (i když je otázka, do jaké míry se tam lidé přišli podívat cíleně). „Ten mluvil výborně,“ ozývalo se neustále z řad posluchačů. Petr Mach mluvil opravdu zajímavě, i když si působení v Parlamentu představuje trochu jako Hurvínek válku. Příznivce má skalní, ale je jich pomálu. Avšak – možná překvapí. Sebevědomí jim rozhodně nechybí, považují se za silnou pravicovou stranu, jež má místo v Parlamentu jisté.

David a Goliáš

Svobodní jsou podle slov svého šéfa pro vystoupení ČR z Evropské unie. Ten sice na rozdíl od svého bývalého nadřízeného neřekl, že voda by po našem odchodu z EU tekla a elektřina svítila dál, zaměřil se ale naopak na to, že bychom přestali být v područí nesmyslných zákonů a opatření, jež Českou republiku nutí Evropská unie přijímat. Proti „nesmyslným zákonům“ se vymezil i později – na jednom z jeho billboardů bylo dokonce upozornění s číslem přijatých zákonů a novelizací, které zřejmě mělo alarmovat svou výší. Mach neuráží; na rozdíl od Babiše, jenž provokuje svým hulvátstvím, a Okamury – čím provokuje ten, se skoro bojím napsat, aby do redakce Reflexu nepřišla další výzva od doktorky Samkové, ať o jejím klientovi píšeme seriózně. Dalším velice kontroverzním bodem je zrušení či snížení daně z příjmu fyzických osob.

Svůj boj o křesla v Parlamentu pak Mach vyjádřil srovnáním boje Davida s Goliášem. „My ten boj máme ztížený, ale David nakonec zvítězí, protože žádná jiná strana nemá takové dobrovolné zapojení jako my,“ pokračoval Mach.

Jedničku roztrhat

Na závěr pobavil Petr Mach přesným návodem, jak postupovat s volebními lístky: „Až vám přijdou do schránky volební lístky, vezměte je a jedničku rovnou roztrhejte,“ jinými slovy, roztrhat ČSSD. „Dvojku si schovejte a volte ji a zbytek nechte recyklovat,“ dodal dále.

Nezapomněl také zdůraznit obvyklou populistickou frázi, že pokud my, voliči, nerozhodneme o výsledku voleb odpovědně, budou za nás později rozhodovat jiní tak, jak si nepřejeme. Jen Svobodní jsou pochopitelně klíčem ke správnému řešení. I přes nespornou originalitu a přitažlivost programu Svobodných to však zatím vypadá, že jejich šéf dosud klíč pro překročení pětiprocentní hranice nutné pro vstup do sněmovny v ruce nedrží. Jestli je to pro naši zemi dobře, nebo špatně, nám ukáže až budoucnost.