Hanča Tonča únos

Hanča Tonča únos Zdroj: Archiv

Češky unesené v Pákistánu žijí, jednáme o jejich propuštění, řekl Miloš Zeman

Dvě Češky, které byly na jaře uneseny v Pákistánu, se nacházejí mezi Pákistánem a Afghánistánem a ČR vyjednává o jejich propuštění. Řekl to prezident Miloš Zeman. Více nechtěl prozradit, aby dívky neohrozil. Uvedl jen, že byl v písemném kontaktu s pákistánským prezidentem.

Antonii Chrasteckou a Hanu Humpálovou, kterým je 24 let, někdo v Pákistánu unesl v březnu, když projížděly ze sousedního Íránu do Indie. K činu se zřejmě dosud nikdo veřejně nepřihlásil. V červnu se na internetu objevilo video s oběma dívkami, které se na něm přimlouvají za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové. Ta byla v roce 2010 americkým soudem odsouzena k 86 letům vězení za útok na americké agenty a vojáky. Na stovteřinovém záznamu, který údajně vznikl v polovině dubna, unesené Češky tvrdily, že jsou zdravé, ale že jejich životy jsou ohroženy.

Dotaz na osud unesených dívek položil Zemanovi student, který se zajímal o to, co prezidentský úřad ve věci podniká. Byla to první otázka, na kterou prezident na besedě s kolínskými studenty odpovídal.