Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: Profimedia.cz

Odvolatelnost politiků je nebezpečný nástroj

Bude-li prostý lid mít možnost odvolat své zákonodárce, může dojít i k odvolání zákonodárců, kteří prosazovali zákony podporované většinou společnosti. Přesvědčili se o tom nedávno v americkém státě Colorado.

Když po volbách v listopadu minulého roku ovládli demokraté v Coloradu obě komory místního parlamentu, státní Senát a Sněmovnu reprezentantů, dal se v Denveru do pochodu hlasovací stroj. Během necelého roku jím prošly zákony umožňující prodej marihuany, registrované partnerství osob stejného pohlaví i zákony omezující prodej zbraní, například zpřísnění prověrek při jejich nákupu či zákaz zásobníků pro více než 15 nábojů. Na prosazení posledně zmíněných zákonů panoval silný veřejný zájem, stát byl stále pohnut tragédií ve městě Aurora, kde útočník v kině zastřelil poloautomatickou puškou 12 lidí a dalších 70 zranil. Kdyby se mu puška nezasekla, obětí mohlo být mnohem více.

Nové zákony ovšem rozčilily milovníky zbraní, kteří je vidí jako zásah do jejich svobod garantovaných ústavou. Díky rozložení sil v parlamentu sice neměli možnost prolobbovat zrušení těchto zákonů, rozhodli se tedy alespoň potrestat politiky, kteří je prosadili. S masívní finanční podporou od kontroverzní National Rifle Association tedy zastánci zbraní rozjeli kampaň a začali sbírat podpisy pro vyvolání místních referend o odvolání čtyř demokratických zákonodárců. Dva z nich, předseda státního Senátu John Morse z Colorado Springs a Angela Gironová z Puebla, pak byli 10. září referendy ve svých volebních okrscích skutečně odvoláni. Zastánci zbraní v dalších státech už plánují podobné akce.

Nástroj, jenž měl původně sloužit k odvolání politiků, kteří zneužijí svou moc, byl tedy menšinovou zájmovou skupinou použit jako nástroj politického boje, k potrestání politiků za prosazení zákonů, jež podporovala většina společnosti. Dá se předpokládat, že zákonodárci v jiných státech a okrscích, které umožňují odvolatelnost, projeví nyní větší opatrnost a možná už nebudou navrhovat nebo hlasovat pro podobně citlivé zákony. Ad extremum, zákonodárci radši neudělají nic, protože kdo nic nedělá, ten nic nezkazí.

Odvolatelnost politiků může na první pohled vypadat, že posiluje demokracii, ale ve skutečnosti jen posiluje populismus a snižuje akceschopnost zákonodárné moci. Zmobilizovat odpůrce čehokoliv je typicky jednodušší než zmobilizovat zastánce nebo lid neutrální. Místo tří měsíců před volbami se bude v Česku rozdávat celé čtyři roky a zmizí už tak malá vůle prosazovat nepopulární zákony.

Již nyní máme možnost potrestat politiky za jejich (ne)činnost — stačí je nevolit v příštích volbách. Díky tomuto principu už nevídáme pány Grosse, Topolánky či Langry a po příštích volbách už nebudeme vídat pány Paroubky a Bárty. Nevypouštějme džina z láhve v podobě instrumentu odvolatelnosti.